Ξενώνας Λιθόραμα

Διαμονή › Ξενώνες Τελευταία Ενημέρωση: Κυριακή 24/4/2016, 17:34:18

Ξενώνας Λιθόραμα με πισίνα!!

Το Ξενοδοχείο Λιθόραμα βρίσκεται στην είσοδο της Γρανίτσας, ενός από τα πιο γραφικά χωριά του νομού Ευρυτανίας. Το χωριό είναι ορεινό, χτισμένο σε ύψος 850 μέτρων σε κατάφυτη τοποθεσία στην περιοχή του όρους Λιάκουρα, δίπλα στο μικρό ποταμό Γρανιτσιώτη. Υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Αγράφων, ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού δήμου Απεραντίων.

Η Γρανίτσα είναι η πατρίδα του λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου, του δημοσιογράφου, λαογράφου και πολιτικού Στέφανου Γρανίτσα, του Δημοσθένη Γούλα, του ζωγράφου Χρήστου Καγκαρά και του νεομάρτυρα Μιχαήλ Μαυρουδή, που μαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η κεντρική εκκλησία του χωριού. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό διατηρούσε 17 εκκλησίες, πολλές από τις οποίες έχουν καταστραφεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δέκα εκκλησίες που υπάρχουν σήμερα, χτισμένες σε διάφορες χρονικές περιόδους και ιδιαίτερα η παλιά εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, που κτίστηκε το 1730, πυρπολήθηκε από το Σκόντρα Πασά στις αρχές του 1800 και σφάχτηκαν οι ιερείς που ήταν μέσα και ξανακτίστηκε το 1815. Τελικά καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1966 και στη θέση του παλιού ναού κτίστηκε πρόσφατα καινούριος ναός.

Τι μπορείτε να δείτε στη Γρανίτσα

Στο χωριό υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας. Στεγάζεται μαζί με το Μουσείο Δημοσθένη και Ισμήνης Γούλα σε κτίριο που παραχώρησε η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας “Ο Νεομάρτυς Μιχαήλ”. Εκεί εκτίθενται διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, υφαντά, ξυλόγλυπτα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αργαλειός, τοπικές ενδυμασίες, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση του 1821, προσωπογραφίες, προσωπικά αντικείμενα των Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα, η προσωπική βιβλιοθήκη του Ζ. Παπαντωνίου, η βιβλιοθήκη των Δημοσθένη και Ισμήνης Γούλα, πίνακες των ντόπιων λαϊκών ζωγράφων Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου (λειτουργεί και προσωπικό μουσείο για τον συγκεκριμένο).

Πού μπορείτε να φάτε και να διασκεδάσετε

Στη Γρανίτσα λειτουργούν τέσσερα παραδοσιακά καφενεία, δύο ταβέρνες – ψησταριές και ένα μπαρ. Επίσης, λειτουργούν δύο μίνι μάρκετ, ένα οπωροπωλείο και ένα κατάστημα με ψιλικά-καπνό-ποτά-είδη δώρων.

Υπηρεσίες

Το χωριό διαθέτει Αγροτικό Ιατρείο, όπου εφημερεύει επιμελητής γιατρός (Κέντρο Υγείας λειτουργεί στη Δυτική Φραγκίστα) και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου. Υπάρχει, επίσης, Ταχυδρομείο που προσφέρει υπηρεσίες Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Eurobank και στο κοντινό χωριό Ραπτόπουλο (απέχει περίπου 20΄) υπάρχει Εθνική Τράπεζα.

12606