Πεζοπορία: Κλαυσί → Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου → Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι → Πηγή Άμπλας → Άγιος Νικόλαος → Άγιος Λεωνίδης

info-karpenisi Τετάρτη 18/3/2015 21:42
Έναρξη διαδρομής από το κέντρο του χωριού Κλαυσί 800m Ναός Αγίου Δημητρίου Ναός Αγίου Δημητρίου Ναός Αγίου Δημητρίου Ο Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου Το Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι Το Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι Πηγή Άμπλας Πηγή Άμπλας Το Ξωκλήσι Αγίου Νικολάου Εσωτερικά του πέτρινου κτιρίου τα απομεινάρια του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Λεωνίδη Εσωτερικά του πέτρινου κτιρίου τα απομεινάρια του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Λεωνίδη
Ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες ομορφιές του Κλαυσί

Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το χωριό Κλαυσί που βρίσκεται στην νότια πλευρά του βουνού Κόνισκος σε υψόμετρο 800m. Απέχει από το Καρπενήσι μόλις 8km σε απόσταση και περίπου 10λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και βαθμολογείται με 1 σε κλίμακα από το 1 ως το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Σε αυτή τη διαδρομή καλό βέβαια θα είναι να είστε εξοπλισμένοι με μποτάκια καθώς σε μερικά σημεία η βλάστηση πραγματικά οργιάζει.

Το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι το κυκλικό Μ18 το οποίο ξεκινάει από την πλατεία του χωριού. Από εκεί μας οδηγεί στο Νερόμυλο του Ξεκάρφωτου και το τοξωτό γεφύρι Μαγκανιάρι. Έπειτα συναντάμε την πηγή Άμπλας, το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και τέλος το ναό του Άγιου Λεωνίδη πριν φτάσουμε ξανά στο σημείο εκκίνησης.

Ξεκινάμε λοιπόν από την πλατεία του χωριού που φέρει το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη. Σε αυτό το χώρο βρίσκεται και η μεγάλη πέτρινη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Από αυτό το σημείο μπορούμε να θαυμάσουμε την κορυφή της Χελιδόνας στους πρόποδες της οποίας βρίσκενται το Παλιό Μικρό Χωριό (σχετική διαδρομή Παλιό Μικρό Χωριό → Κορυφή Χελιδόνας).

Στα πρώτα μέτρα της διαδρομής κινούμαστε στον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στα χωριά Μουζίλο και Συγκρέλλος, γρήγορα όμως αφήνουμε αυτό το δρόμο και κινούμαστε πλέον μέσα από όμορφα σοκάκια νοτιανατολικά του χωριού έχοντας την ευκαιρία να δούμε μερικά όμορφα πέτρινα σπιτάκια. Πριν το καταλάβουμε έχουμε φτάσει στο πρώτο σημείο ενδιαφέροντος που είναι ο Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου, ένα μικρό πέτρινο χτίσμα δίπλα στο ποταμάκι του χωριού που εκμεταλλευόμενο την ορμή του νερού μπορούσε να αλέσει τους σπόρους των κατοίκων και να τους μετατρέψει στο τόσο πολύτιμο αλεύρι. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το γραφικό τοξωτό γεφυράκι Μαγκανιάρι που μας οδηγεί με ασφάλεια στην άλλη όχθη του ποταμού.

Συνεχίζουμε την διαδρομή μας μέσα από το δάσος νότια του χωριού όπου μετά από μερικά ερειπωμένα παλιά σπιτάκια σχετική ταμπέλα μας ενημερώνει ότι πλησιάζουμε στην πηγή Άμπλας. Το τοπίο αλλάζει καθώς η παρουσία των πολλών νερών της πηγής ευνοεί την ανεξέλεγκτη χαμηλή βλάστηση αποτελούμενη από βάτα, μικρούς θάμνους και πάσης φύσεως αγριόχορτα. Τα έλατα που συναντάμε σε ψηλότερα σημεία έχουν δώσει την θέση τους σε πλατάνια, καρυδιές αλλά και στο δένδρο γαύρος. Οι πολλοί κισσοί που έχουν κατακλίσει την περιοχή έχουν ντύσει περίτεχνα πολλά από τα δέντρα ως τις κορυφές δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης. Φτάσαμε επιτέλους στην πηγή Άμπλα, ένα μέρος από όπου αναβλύζει το νερό ασταμάτητα μέσα από την γη, στην πορεία του ποτίζει τα λιγοστά καλλιεργήσιμα χωράφια της περιοχής πριν γίνει ένα με τον Καρπενησιώτη ποταμό.

Βρισκόμαστε ήδη στα μισά της διαδρομής όπου το μονοπάτι Μ18 μας οδηγεί μέσα από τους αγρούς στο επόμενο σημείο ενδιαφέροντος που είναι ο Άγιος Νικόλαος, ένα μικρό πέτρινο καλοσυντηρημένο ξωκλήσι στον χώρο του οποίου συνήθιζαν οι κάτοικοι του χωριού να πραγματοποιούν εκδηλώσεις.

Από αυτό το σημείο αφήνουμε τα μονοπάτια του δάσους και των αγρών και κινούμαστε αποκλειστικά στους ασφάλτινους δρόμους δυτικά του χωριού μέχρι να φτάσουμε στο Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Λεωνίδη που χρονολογείται από τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Από τον ναό αυτό το μόνο που σώζεται σήμερα είναι ένα μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου για την προστασία του οποίου έχει χτιστεί ένα πέτρινο χτίσμα περιμετρικά με μεγάλο στέγαστρο.

Διανύουμε το τελευταίο μέρος της διαδρομής μας καθώς πλησιάζουμε στο κέντρο του χωριό, σε αυτά τα σοκάκια θα συναντήσουμε μερικά πολύ όμορφα παλιά αρχοντικά, αρχοντικά που κάποτε κατοικούνταν στο σύνολο τους όταν το Κλαυσί έσφυζε από ζωή.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό περπατήματος, με μία στάση και πιο αργό ρυθμό είναι 2 ώρες.

 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Κλαυσί: 8km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Κλαυσί → Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου: Μ18 - κόκκινο
Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου → Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι: Μ18 - κόκκινο
Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι → Πηγή Άμπλας: Μ18 - κόκκινο
Πηγή Άμπλας → Άγιος Νικόλαος: Μ18 - κόκκινο
Άγιος Νικόλαος → Άγιος Λεωνίδης: Μ18 - κόκκινο
Άγιος Λεωνίδης → Κλαυσί: Μ18 - κόκκινο
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Κλαυσί → Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου: 790m
Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου → Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι: 10m
Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι → Πηγή Άμπλας: 910m
Πηγή Άμπλας → Άγιος Νικόλαος: 1400m
Άγιος Νικόλαος → Άγιος Λεωνίδης: 345m
Άγιος Λεωνίδης → Κλαυσί: 495m
Διάρκεια Κυκλικής Διαδρομής:
Κλαυσί → Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου: 0:18 ώρες
Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου → Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι: 0:01 ώρες
Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι → Πηγή Άμπλας: 0:20 ώρες
Πηγή Άμπλας → Άγιος Νικόλαος: 0:31 ώρες
Άγιος Νικόλαος → Άγιος Λεωνίδης: 0:08 ώρες
Άγιος Λεωνίδης → Κλαυσί: 0:12 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Κλαυσί → Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου: 1
Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου → Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι: 1
Τοξωτό Γεφύρι Μαγκανιάρι → Πηγή Άμπλας: 1
Πηγή Άμπλας → Άγιος Νικόλαος: 1
Άγιος Νικόλαος → Άγιος Λεωνίδης: 1
Άγιος Λεωνίδης → Κλαυσί: 1
Υψόμετρα:
Κλαυσί: 800m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό
5715
3,9
1:30