Πεζοπορία: Παλιό Μικρό Χωριό → Ποτιστής → Κορυφή Χελιδόνας

info-karpenisi Δευτέρα 2/3/2015 23:58
Έναρξη διαδρομής από την πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού στα 900m. Τα πρώτα σπίτια του Παλιού Μικρού Χωριού, στο βάθος το Βελούχι. Το σημείο που που συνέβη η κατολίσθηση του Μικρού Χωριού στις 13.01.1963 με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του χωριού δύστυχος να χάσουν την ζωή τους. Ο Ποτιστής, με την επιγραφή: «στην υγειά σου, Στέργιος Χατζηλάκος». Η θέα από το παγκάκι του Ποτιστή προς Μεγάλο Χωριό και Παλιό Μικρό Χωριό. Στα αριστερά αχνοφαίνεται το χωριό Κλαυσί, στην μέση το Μεγάλο χωριό, ακριβώς από κάτω το Παλιό Μικρό Χωριό, δεξιά στο βάθος η κορυφή της Καλιακούδας. Στη μέση ο καταπράσινος λόφος είναι η κορυφή της Χελιδόνας. Η κορυφή της Χελιδόνας ξανά.  Βόρεια Κορυφή της Χελιδόνας, λίγα μέτρα πιο χαμηλή από την Νότια στα 1925m περίπου. Το διάσελο της Χελιδόνας στα 1875m. Η Βόρεια Κορυφή της Χελιδόνας λίγα μέτρα πριν το διάσελο. Το Βελούχι και το Καρπενήσι από το διάσελο της Χελιδόνας στα 1875m. Το πίσω μέρος της Χελιδόνας από το διάσελο. Ανεβαίνοντας από το πίσω μέρος της Χελιδόνας, λίγα μέτρα πριν την κορυφή. Η κορυφή της Χελιδόνας στα 1975m, στο βάθος το Βελούχι. Κοιτώντας προς τον Προυσό και την Καστανιά από την κορυφή της Χελιδόνας. Η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από την Ψηλή Κορυφή της Χελιδόνας. Το βουνό Καλιακούδα, στα αριστερά φαίνεται και το Μεγάλο Χωριό. Η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών λίγο πριν την Βόρεια Κορυφή της Χελιδόνας. Η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από την Βόρεια Κορυφή της Χελιδόνας. Η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από την Βόρεια Κορυφή της Χελιδόνας. Το Βελούχι και από κάτω απλώνεται το Καρπενήσι και ο οικισμός Προφήτης Ηλίας από την Βόρεια Κορυφή της Χελιδόνας. Αριστερά η Καλιακούδα και δεξιά η Ψηλή Κορυφή της Χελιδόνας. Η απότομη διαδρομή που ακολουθήσαμε για το διάσελο της Χελιδόνας, στο βάθος απλώνεται η κοιλάδα της ποταμιάς, δεξιά η κορυφή της Καλιακούδας.Ανάβαση στην μαγευτική Χελιδόνα στα 1975m

Η κατάκτηση της Ψηλής Κορυφής της Χελιδόνας μας φέρνει στο υψόμετρο των 1975m σε ένα από τα ψηλότερα σημεία στο νομό Ευρυτανίας, η έντονη σε κλίση και μεγάλη σε μήκος τελική ανάβαση για την κορυφή δίνουν τον βαθμό δυσκολίας 4 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό. Το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι το Μ2 το οποίο έχει σήμανση κίτρινου χρώματος και ξεκινάει λίγο πριν την πλατεία στο κέντρο του Παλιού Μικρού Χωριού, περνάει από τον Ποτιστή και καταλήγει στην Ψηλή Κορυφή της Χελιδόνας.

Η Χελιδόνα διαθέτει τρεις κορυφές, εμείς σε αυτή τη διαδρομή θα ανεβούμε στις δύο τις πιο ψηλές, στην Ψηλή Κορυφή της Χελιδόνας (Νότια Κορυφή) όπως μας οδηγεί το Μ2 και στη συνέχεια θα προσεγγίσουμε και την διπλανή κορυφή (Βόρεια Κορυφή) με ελάχιστα μικρότερο ύψος 1925m αλλά πολύ καλύτερη θέα προς την Τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών. Για να φτάσουμε στην έναρξη του μονοπατιού θα πρέπει να κατευθυνθούμε με το όχημα μας προς το Παλιό Μικρό Χωριό το οποίο απέχει σχεδόν 15km σε απόσταση και περίπου 20 λεπτά από το κέντρο του Καρπενησίου (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Το όχημα μας μπορούμε να το παρκάρουμε με άνεση μετά την πλατεία του χωριού όπου υπάρχει άφθονος χώρος στάθμευσης ακόμη και για λεωφορεία.

Η έναρξη του μονοπατιού βρίσκεται ακριβώς 60m πριν την πλατεία του χωριού καθώς μπαίνουμε σε αυτό και σηματοδοτείται από ένα πλακόστρωτο ανηφορικό σοκάκι. Αρχίζουμε λοιπόν την διαδρομή μας στο μονοπάτι Μ2 και αφού προσπεράσουμε μερικά όμορφα πέτρινα σπίτια και θαυμάσουμε την τοπική αρχιτεκτονική θα φτάσουμε στο πρώτο σημείο ενδιαφέροντος. Το σημείο αυτό είναι ο τόπος που συνέβη η κατολίσθηση στο Μικρό Χωριό στις 13-01-1963 με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του χωριού δύστυχος να χάσουν την ζωή τους. Η τοποθεσία αυτή είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη καθώς δίνει αμέσως την εντύπωση στον παρατηρητή ότι ένα μέρος του βουνού σαν να έχει εξαφανιστεί, η συγκεκριμένη περιοχή είναι επίσης η μόνη που δεν έχει βλάστηση καθώς παρά τα πολλά χρόνια που έχουν περάσει η κλίση του εδάφους και η σύνθεση του δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Στην συνέχεια αφού διανύσουμε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής το οποίο είναι και το πιο εύκολο καθώς αποτελείται από χωμάτινο δρόμο φτάνει η ώρα που θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι μέσα στο δάσος. Η διαδρομή αρχίζει να αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον καθώς σχετική ταμπέλα μας πληροφορεί ότι πλησιάζουμε στον Ποτιστή πράγμα που συμβαίνει σχεδόν μισή ώρα αργότερα (χωρίς διάλειμμα). Ο Ποτιστής λοιπόν είναι μία πέτρινη βρύση με μία μεγάλη στέρνα όπου άνθρωποι και ζώα μπορούν να ξεδιψάσουν στα γάργαρα νερά της. Στην βρύση αυτή υπάρχει η εξής επιγραφή "...στην υγειά σου...Στέργιος Χανζηλακός". Από τον Ποτιστή μπορούμε να απολαύσουμε την υπέροχη θέα προς το Παλιό Μικρό Χωριό, το Μεγάλο Χωριό αλλά και το Κλαυσί κάνοντας τον Ποτιστή ιδανική τοποθεσία για ξεκούραση πριν την απαιτητική συνέχεια. Έχοντας ήδη διανύσει πάνω από το μισό της διαδρομής συνεχίζουμε την ανάβαση με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας που φτάνει ως το 2. Τα πράγματα αλλάζουν βέβαια όταν θα αντικρίσουμε το διάσελο της Χελιδόνας και την τελική ευθεία μέχρι αυτό, ένα τμήμα του μονοπατιού Μ2 με έντονη κλίση και κακοτράχαλο έδαφος, που αν προσθέσουμε και την δεδομένη κούραση τότε ο βαθμός δυσκολίας φτάνει ως το 4.

Όπως και να έχει όμως οι εικόνες που θα βλέπουμε από εδώ και πέρα θα είναι εκπληκτικές δίνοντας μας την δύναμη να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος και να απολαύσουμε το μαγευτικό τοπίο δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις.

Μετά από έντονη προσπάθεια κατακτούμε το Διάσελο της Χελιδόνας και μας μένουν τα τελευταία περίπου 400m μέχρι την αριστερή κορυφή η οποία είναι και η ψηλότερη. Ο βαθμός εδώ πέφτει στο 3 αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει και πολύ καθώς η λαχτάρα για την κορυφή ούτως ή άλλως μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε. Η απόσταση εκμηδενίζεται και σε 15 περίπου λεπτά είμαστε επιτέλους στην κορυφή!!

Η συγκεκριμένη κορυφή σου δίνει τόσα πολλά οπτικά ερεθίσματα που πραγματικά όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου θα αποζημιωθείς. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς από την κορυφή της Χελιδόνας κοιτώντας βορειοανατολικά είναι το Βελούχι στους πρόποδες του οποίου είναι κυριολεκτικά φωλιασμένο το Καρπενήσι, μπροστά από το Καρπενήσι βλέπουμε το βουνό Κόνισκος αλλά και την κοιλάδα της ποταμιάς να απλώνεται. Στα ανατολικά θα δει κανείς την Κορυφή της Καλικούδας στους πρόποδες της οποίας είναι το Μεγάλο Χωριό, νότια κοιτάμε προς το χωριό του Προυσού (δεν φαίνεται καθώς είναι πίσω από τις βουνοκορφές). Τέλος δυτικά βλέπουμε ίσως τις πιο ωραίες εικόνες της διαδρομής μας καθώς το βλέμμα μας πέφτει στην Τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των κορυφών εκτός από την απλόχερη θέα που προσφέρουν αλλά και την δυνατότητα που σου δίνουν να προσανατολιστείς είναι συνήθως η απίστευτη ηρεμία και σχεδόν η παντελής έλλειψη ήχου που επικρατεί. Αυτή η γαλήνη σε κάνει να νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει και δεν τρέχει πια, καθαρίζει ο νους, δεν υπάρχουν προβλήματα, σε κάνει να νοιώθεις γεμάτος… η προσπάθεια που μόλις κατέβαλες μηδαμινή για αυτά που μόλις κέρδισες, κι όμως υπάρχει κάτι τελευταίο να κάνουμε πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Στεκόμαστε για λίγο αγναντεύοντας την Λίμνη, το μόνο που αλλάζει από το μαγευτικό τοπίο και υποδηλώνει ότι ο χρόνος εξακολουθεί να κυλάει είναι η μορφή και η κίνηση από τα σύννεφα, απλώνουμε τα χέρια μας σε έκταση, νοιώθουμε το αεράκι να τυλίγει το σώμα μας, παίρνουμε βαθειά αναπνοή γεμίζοντας με όσο αέρα μπορούμε τους πνεύμονες μας και με όλη μας την δύναμη κραυγάζουμε εεεεεΕΕΕ…. Η σιωπή έχει μόλις σπάσει. Θυμηθείτε με!!

Επιστέφουμε ξανά στην διαδρομή μας για την κατάβαση στο Διάσελο της Χελιδόνας, εδώ μπορούμε να ακολουθήσουμε το Μ2 για τον Ποτιστή ή εναλλακτικά πρώτα να προσεγγίσουμε και την διπλανή κορυφή της Χελιδόνας (την δεξιά καθώς ανεβαίναμε). Δεν υπάρχει σήμανση, το έδαφος είναι εξαιρετικά κακοτράχαλο και πολύ επικίνδυνο καθώς οι πέτρες που πατάμε ίσως δεν είναι τόσο σταθερές όσο φαίνονται. Συνιστούμε αυτή τη διαδρομή να την κάνουν μόνο άτομα με εμπειρία και με πολύ προσοχή. Το κάτι παραπάνω που παίρνουμε είναι η καλύτερη θέα προς την Λίμνη Κρεμαστών αλλά και την γέφυρα της Επισκοπής, η επιλογή δική σας. Αν το επιχειρήσετε γυρνάτε ξανά στο διάσελο και από εκεί στον Ποτιστή και τέλος στο Παλιό Μικρό Χωριό.

* Η όλη διαδρομή και στις δύο κορυφές διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό ανάβασης, με στάσεις και με πιο αργό ρυθμό διαρκεί περίπου 4 ώρες. Όταν θα έρθει η ώρα τις επιστροφής δεν θα πρέπει να παρασυρθείτε από το γεγονός ότι η κατάβαση δεν απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια, η διαδρομή κρύβει κινδύνους και τα πόδια μας είναι βαριά από την προσπάθεια της ανάβασης, γι αυτό λοιπόν σταθερά βήματα χωρίς βιασύνες.

 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:

Καρπενήσι → Παλιό Μικρό Χωριό: 15km

Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:

Παλιό Μικρό Χωριό → Ποτιστής: Μ2 - κίτρινο
Ποτιστής → Διάσελο Χελιδόνας: Μ2 - κίτρινο
Διάσελο Χελιδόνας → Βόρεια Κορυφή Χελιδόνας: Μ2 - κίτρινο
Διάσελο Χελιδόνας → Νότια Κορυφή Χελιδόνας - Ψηλή Κορυφή Χελιδόνας: Μ2 - κίτρινο

Βαθμός Δυσκολίας:

Παλιό Μικρό Χωριό → Ποτιστής: 2
Ποτιστής → Διάσελο Χελιδόνας: 4
Διάσελο Χελιδόνας → Βόρεια Κορυφή Χελιδόνας: 3
Διάσελο Χελιδόνας → Νότια Κορυφή Χελιδόνας - Ψηλή Κορυφή Χελιδόνας: 3

Χιλιομετρικές Αποστάσεις:

Παλιό Μικρό Χωριό → Ποτιστής: 3,7km
Ποτιστής → Διάσελο Χελιδόνας: 1,3km
Διάσελο Χελιδόνας → Βόρεια Κορυφή Χελιδόνας: 0,6km
Διάσελο Χελιδόνας → Νότια Κορυφή Χελιδόνας - Ψηλή Κορυφή Χελιδόνας: 0,4km

Διάρκεια Διαδρομής:

Παλιό Μικρό Χωριό → Ποτιστής: 1:10 ώρες
Ποτιστής → Διάσελο Χελιδόνας: 0:45 ώρες
Διάσελο Χελιδόνας → Βόρεια Κορυφή Χελιδόνας: 0:15 ώρες
Διάσελο Χελιδόνας → Νότια Κορυφή Χελιδόνας - Ψηλή Κορυφή Χελιδόνας: 0:15 ώρες

Υψόμετρα:

Παλιό Μικρό Χωριό: 900m
Ποτιστής: 1440m
Διάσελο Χελιδόνας: 1875m
Βόρεια Κορυφή Χελιδόνας: 1925m
Νότια Κορυφή Χελιδόνας - Ψηλή Κορυφή Χελιδόνας: 1975m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:

• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι και μία μπλούζα με μακρύ μανίκι για τον αέρα στην κορυφή
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό

6782
6,6
2:40