info Καρπενήσι > Διαδρομές > Πεζοπορίες > Αγία Παρασκευή - Καραούλια - Ψηλή Κορυφή Βελουχίου

Αγία Παρασκευή → Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου

Μονοπάτια Διασχίσεων - Μονοπάτια Ψηλών Κορυφών - Διάσχιση Φαραγγιών

Από το Καρπενήσι στο ψηλότερο σημείο της Ευρυτανίας

Η κατάκτηση της Ψηλής Κορυφής του Βελουχίου μας φέρνει στο υψόμετρο των 2314m που αποτελεί και το ψηλότερο σημείο στο νομό Ευρυτανίας, παρά το μεγάλο υψόμετρο και την κλίση του μονοπατιού η δυσκολία της διαδρομής φτάνει στο 3 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι το Μ12 το οποίο έχει σήμανση κόκκινου χρώματος και ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου και περνάει διαδοχικά από την βρύση Τζαβέλα, την τοποθεσία Καραούλια, το Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου και καταλήγει στην Ψηλή Κορυφή Βελουχίου.

Σε αυτή την διαδρομή θα ξεκινήσουμε από την Αγία Παρασκευή ακολουθώντας το μονοπάτι απλά στην τοποθεσία Καραούλια δεν θα συνεχίσουμε προς το Σαλέ αλλά θα κάνουμε μία μικρή παράκαμψη και αντί για το Σαλέ θα συνεχίσουμε για λίγο εκτός μονοπατιού ακολουθώντας ευθεία πορεία προς την κορυφή όπου θα συναντήσουμε ξανά τα σημάδια του μονοπατιού λίγο μετά το lift της πίστας Ηρακλή. Από εκεί και μετά ακολουθούμε πιστά το μονοπάτι.

Στην Αγία Παρασκευή μπορούμε να φτάσουμε είτε με το όχημα μας αφήνοντας το στο παρκινγκ δίπλα από την ομώνυμη εκκλησία είτε με τα πόδια ξεκινώντας από το κέντρο του Καρπενησιου. Η απόσταση δεν ξεπερνά το 1km και μπορούμε να φτάσουμε σε 3 λεπτά με το αυτοκίνητο ή σε 10 λεπτά με τα πόδια (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου).

Αν πραγματοποιήσουμε αυτή την διαδρομή ακόμη και τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα συναντήσουμε τα τελευταία χιόνια που λιώνουν σε μέρη κυρίως που δεν τα βλέπει αρκετά ο ήλιος, σε καμία περίπτωση βέβαια ο όγκος του χιονιού δεν είναι τόσος ώστε να μας δυσκολέψει στην ανάβαση. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του βουνού πριν το Μάη έχει ήδη καλυφτεί από καταπράσινο χορτάρι αλλά και ποικίλα είδη αγριολούλουδων δίνοντας ζωή στο τοπίο.

Για να εντοπίσουμε την σήμανση του μονοπατιού θα πρέπει από το παρκινγκ να προσεγγίσουμε την οδό Κολοκοτρώνη και να κινηθούμε για λίγα μέτρα νότια όπως φαίνετε πιο πάνω στο χάρτη. Ακολουθώντας το μονοπάτι και περνώντας μέσα από κυρίως χαμηλή βλάστηση φτάνουμε χωρίς δυσκολία στην βρύση Τζαβέλα.

Επόμενο σημείο και κομβικό που φτάνουμε αφού πρώτα έχουμε κάνει μία μικρή διαδρομή μέσα από το ελατοδάσος το οποίο στα μέσα το ξεπερνάμε λόγο υψομέτρου είναι το η τοποθεσία Καραούλια στα 1740m όπου και θα κάνουμε την παράκαμψη. Αυτό το κάνουμε για να απολαύσουμε ένα κομμάτι διαδρομής το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο Μ12. Το κομμάτι του μονοπατιού που χάνουμε μπορούμε να το διασχίσουμε στην κατάβαση πηγαίνοντας από την Ψηλή Κορυφή στο Σαλέ και από εκεί στα Καραούλια (δηλαδή όπως μας οδηγεί το μονοπάτι).

Δεν ακολουθούμε πλέον το μονοπάτι που μας οδηγεί στο Σαλέ αλλά συνεχίζουμε σε ευθεία ανάβαση (για να καταλάβετε την διαφορά μπορείτε να δείτε την διαδρομή Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου → Ψηλή Κορυφή Καρπενησίου). Από τα Καραούλια λοιπόν μπορούμε ήδη να απολαύσουμε το μεγαλείο του Βελουχίου αλλά και την μοναδική θέα προς την πόλη του Καρπενησίου και όχι μόνο.

Στην νέα διαδρομή που ακολουθούμε προσεγγίζουμε νωρίτερα την μεγάλη χαράδρα του Βελουχίου δηλαδή το Κακόρεμα σε σχέση με αυτή του μονοπατιού και μπορούμε να έχουμε καλύτερες εικόνες από την εντυπωσιακή αυτή τοποθεσία. Από το σημείο αυτό κινούμαστε σχεδόν σύριζα στην μεγάλη χαράδρα του Βελουχίου. Το κομμάτι αυτό της διαδρομής μας αποκαλύπτει την άγρια πλευρά και ομορφιά του Βελουχίου. Παρατηρώντας την απόκρημνη χαράδρα των εκατοντάδων μέτρων και τα απότομα βράχια που κόβουν πραγματικά την ανάσα αισθάνεσαι δέος και το όλο σκηνικό σε αναγκάζει να αναθεωρήσεις προς τα κάτω τα όρια που μπορεί να κινηθεί ο άνθρωπος. Εδώ είναι που χρειάζεται και προσοχή καθώς δεν πρέπει να πλησιάσουμε πολύ στην άκρη και φυσικά αν ακολουθούν άτομα νεαρής ηλικίας θα πρέπει να είναι υπό αυστηρή επίβλεψη ενήλικα.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στο lift του Ηρακλή όπου έχουμε ουσιαστικά προσεγγίσει ξανά το μονοπάτι, εδώ είναι ένα καλό σημείο για όσους επιθυμούν ξεκούραση παίρνοντας τις τελευταίες ανάσες πριν την τελική ανάβαση. Έχοντας ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής συνεχίζουμε την ανάβαση και προσπερνάμε τα τελευταία σημεία που πιθανόν να μας δυσκολέψουν λίγο λόγω κλίσης. Τα τελευταία μέτρα τις διαδρομής αποτελούνται από μία πλαγιά όχι ιδιαίτερης κλίσης και μία λάκα σχεδόν μηδενικής κλίσης που μας οδηγεί στην κορυφή.

Βρισκόμενοι στο ψηλότερο σημείο της Ευρυτανίας περιμένουμε και την ανάλογη θέα όπως και συμβαίνει φυσικά αποζημιώνοντας μας για τον κόπο μας αρκεί να σταθούμε τυχεροί και να είναι καθαρός ο ουρανός. Το πρώτο που θα παρατηρήσουμε είναι η συνοικία του Προφήτη Ηλία (Ξηριάς) και το νότιο μέρος του Καρπενησίου. Πιο πίσω στο βάθος μπορούμε να δούμε να απλώνεται η κοιλάδα της ποταμιάς έχοντας αριστερά της την αμέσως επόμενη σε ύψος Κορυφή αυτή της Καλιακούδας στα 2111m και δεξιά της αυτήν της Χελιδόνας στα 1975m. Νοτιοδυτικά μπορούμε να δούμε ένα μικρό τμήμα της τεχνητής Λίμνης των Κρεμαστών και Νοτιοανατολικά μπορούμε να δούμε το Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας αλλά και την σήραγγα Τυμφρηστού.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό ανάβασης, με μία μικρή στάση και με πιο αργό ρυθμό είναι περίπου 4 ώρες.

Στοιχεία διαδρομής

Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Αγία Παρασκευή: 1km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Αγία Παρασκευή → Καραούλια: Μ12 - κόκκινο
Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: Μ12 - κόκκινο
Εναλλακτική διαδρομή: Καραούλια → Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (στο Σαλέ) Μ12 - κόκκινο
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Αγία Παρασκευή → Καραούλια: 3,8km
Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 2,2km
Εναλλακτική διαδρομή: Καραούλια → Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (στο Σαλέ) 1,0km
Διάρκεια Διαδρομής:
Αγία Παρασκευή → Καραούλια: 1:30 ώρες
Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 1:30 ώρες
Εναλλακτική διαδρομή: Καραούλια → Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (στο Σαλέ) 0:20 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Αγία Παρασκευή → Καραούλια: 2
Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 3
Εναλλακτική διαδρομή: Καραούλια → Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (στο Σαλέ) 1
Υψόμετρα:
Αγία Παρασκευή: 1035m
Καραούλια: 1740m
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (στο Σαλέ): 1870m
Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 2314m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι και μία μπλούζα με μακρύ μανίκι για τον αέρα στην κορυφή
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό

3:20 6,0 0
Σχεδίαση & Κατασκευή Ιστοσελίδων
Εφαρμογές Internet
Email Marketing
SEO - Προώθηση Ιστοσελίδων
Αυτοματισμοί

 Διαφημιστείτε

στο info Καρπενήσι και κερδίστε extra αναγνώριση προβάλοντας την επιχειρηση σας ή τις προσφορές σας.

περισσότερα εδώ

   Καταχωρήστε

την επιχείρηση σας, προβάλλετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, γίνετε γνωστοί στο ευρύ κοινό. Δώστε την ευκαιρία στα άτομα που σας αναζητήσουν να σας εντοπίσουν!!

περισσότερα εδώ

 Biz Promotion

Email Marketing
Αποστολή και σχεδίαση Newsletter
Διαχείριση επαφών
Διαχείριση Campaigns
Στατιστικά (Reporting & Analytics)
Πακέτα & Τιμές
Επικοινωνία

περισσότερα εδώ

 S&I Engineering

Κατασκευή Ιστοσελίδων
Εφαρμογές Internet
SEO - Προώθηση Ιστοσελίδων
Αυτοματισμοί
Επικοινωνία

περισσότερα εδώ

Έχετε κάποια ερώτηση?