info Καρπενήσι > Διαδρομές > Πεζοπορίες > Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου - Ψηλή Κορυφή Βελουχίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου

Μονοπάτια Διασχίσεων - Μονοπάτια Ψηλών Κορυφών - Διάσχιση Φαραγγιών

Η κατάκτηση της Ψηλής Κορυφή Βελουχίου στα 2314m

Η κατάκτηση της Ψηλής Κορυφής του Βελουχίου μας φέρνει στο υψόμετρο των 2314m που αποτελεί και το ψηλότερο σημείο στο νομό Ευρυτανίας, παρά το μεγάλο υψόμετρο και την κλίση του μονοπατιού η δυσκολία της διαδρομής φτάνει στο 3 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι το Μ12 το οποίο έχει σήμανση κόκκινου χρώματος και ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου και περνάει διαδοχικά από την βρύση Τζαβέλα, την τοποθεσία Καραούλια, το Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου και καταλήγει στην Ψηλή Κορυφή Βελουχίου.

Εμείς σε αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε το τελευταίο κομμάτι του δηλαδή από το Σαλέ του Χιονοδρομικού μέχρι την Ψηλή Κορυφή. Με το όχημα μας κατευθυνόμαστε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου που απέχει σχεδόν 11km σε απόσταση και 15 με 20 λεπτά σε ώρα από το Καρπενήσι (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Αφήνουμε το όχημα μας στο παρκινγκ όπου υπάρχει άφθονος χώρος για αυτοκίνητα ή λεωφορεία και κατευθυνόμαστε στο Σαλέ το οποίο είναι το πρώτο στα δεξιά κτίριο που θα αντικρίσουμε όταν θα φτάνουμε.

Αν πραγματοποιήσουμε αυτή την διαδρομή ακόμη και τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα συναντήσουμε τα τελευταία χιόνια που λιώνουν σε μέρη κυρίως που δεν τα βλέπει αρκετά ο ήλιος, σε καμία περίπτωση βέβαια ο όγκος του χιονιού δεν είναι τόσος ώστε να μας δυσκολέψει στην ανάβαση. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του βουνού πριν το Μάη έχει ήδη καλυφτεί από καταπράσινο χορτάρι αλλά και ποικίλα είδη αγριολούλουδων δίνοντας ζωή στο τοπίο.

Αφού εντοπίσουμε την σήμανση του μονοπατιού κάπου ανάμεσα στο Σαλέ και το lift της πίστας Τάκης Φλέγγας όπως φαίνεται στο χάρτη πιο πάνω αρχίζουμε την ανάβαση ουσιαστικά προς την πίστα Ηρακλής από όπου περνάει το μονοπάτι. Αφού περάσουμε κάτω από το εναέριο lift του Ηρακλή και συνεχίσουμε την πορεία μας σε λίγο θα αρχίσουμε να κινούμαστε σχεδόν σύριζα στην μεγάλη χαράδρα του Βελουχίου η οποία έχει την ονομασία Κακόρεμα.

Το κομμάτι αυτό της διαδρομής μας αποκαλύπτει την άγρια πλευρά και ομορφιά του Βελουχίου. Παρατηρώντας την απόκρημνη χαράδρα των εκατοντάδων μέτρων και τα απότομα βράχια που κόβουν πραγματικά την ανάσα αισθάνεσαι δέος και το όλο σκηνικό σε αναγκάζει να αναθεωρήσεις προς τα κάτω τα όρια που μπορεί να κινηθεί ο άνθρωπος. Εδώ είναι που χρειάζεται και προσοχή καθώς δεν πρέπει να πλησιάσουμε πολύ στην άκρη και φυσικά αν ακολουθούν άτομα νεαρής ηλικίας θα πρέπει να είναι υπό αυστηρή επίβλεψη ενήλικα.

Έχοντας ήδη διανύσει πάνω από το μισό της διαδρομής συνεχίζουμε την ανάβαση και προσπερνάμε τα τελευταία σημεία που πιθανόν να μας δυσκολέψουν λίγο λόγω κλίσης. Τα τελευταία μέτρα τις διαδρομής αποτελούνται από μία πλαγιά όχι ιδιαίτερης κλίσης και μία λάκα σχεδόν μηδενικής κλίσης που μας οδηγεί στην κορυφή.

Βρισκόμενοι στο ψηλότερο σημείο της Ευρυτανίας περιμένουμε και την ανάλογη θέα όπως και συμβαίνει φυσικά αποζημιώνοντας μας για τον κόπο μας αρκεί να σταθούμε τυχεροί και να είναι καθαρός ο ουρανός. Το πρώτο που θα παρατηρήσουμε είναι η συνοικία του Προφήτη Ηλία (Ξηριάς) και το νότιο μέρος του Καρπενησίου. Πιο πίσω στο βάθος μπορούμε να δούμε να απλώνεται η κοιλάδα της ποταμιάς έχοντας αριστερά της την αμέσως επόμενη σε ύψος Κορυφή αυτή της Καλιακούδας στα 2111m και δεξιά της αυτήν της Χελιδόνας στα 1975m. Νοτιοδυτικά μπορούμε να δούμε ένα μικρό τμήμα της τεχνητής Λίμνης των Κρεμαστών και Νοτιοανατολικά μπορούμε να δούμε το Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας αλλά και την σήραγγα Τυμφρηστού.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό ανάβασης, με μία μικρή στάση και με πιο αργό ρυθμό είναι περίπου 2 ώρες.

Στοιχεία διαδρομής

Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου: 11km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: Μ12- κόκκινο
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 1,6km
Διάρκεια Διαδρομής:
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 1:10 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 3
Υψόμετρα:
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου: 1870m
Ψηλή Κορυφή Βελουχίου: 2314m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι και μία μπλούζα με μακρύ μανίκι για τον αέρα στην κορυφή
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό

1:10 1,6 0
Σχεδίαση & Κατασκευή Ιστοσελίδων
Εφαρμογές Internet
Email Marketing
SEO - Προώθηση Ιστοσελίδων
Αυτοματισμοί

 Διαφημιστείτε

στο info Καρπενήσι και κερδίστε extra αναγνώριση προβάλοντας την επιχειρηση σας ή τις προσφορές σας.

περισσότερα εδώ

   Καταχωρήστε

την επιχείρηση σας, προβάλλετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, γίνετε γνωστοί στο ευρύ κοινό. Δώστε την ευκαιρία στα άτομα που σας αναζητήσουν να σας εντοπίσουν!!

περισσότερα εδώ

 Biz Promotion

Email Marketing
Αποστολή και σχεδίαση Newsletter
Διαχείριση επαφών
Διαχείριση Campaigns
Στατιστικά (Reporting & Analytics)
Πακέτα & Τιμές
Επικοινωνία

περισσότερα εδώ

 S&I Engineering

Κατασκευή Ιστοσελίδων
Εφαρμογές Internet
SEO - Προώθηση Ιστοσελίδων
Αυτοματισμοί
Επικοινωνία

περισσότερα εδώ

Έχετε κάποια ερώτηση?