Μονή Τατάρνας Τριπόταμος - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Χτίστηκε αρχικά τον 12ο αιώνα

Το ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται στην δυτική Ευρυτανία, δυτικά του χωριού Τριπόταμο και πολύ κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών σε ένα καταπράσινο τοπίο με εξαιρετική θέα στα γύρο βουνά αλλά και την λίμνη, απέχει από το Καρπενήσι 60χλμ και 83χλμ από το Αγρίνιο.

 

Χτίστηκε αρχικά τον 12ο αιώνα όμως με το πέρασμα του χρόνου το μοναστήρι καταστράφηκε για να χτιστεί ξανά το 1555 από τους Ιερομόναχους Δαβίδ και Μεθόδιο. Το μοναστήρι μετά από πολλές λεηλασίες και επιθέσεις επί τουρκοκρατίας καταστράφηκε ξανά το 1821. Ο βασιλιάς Όθωνας χτίζει νέο μοναστήρι το 1844 όμως και αυτό καταστράφηκε από κατολίσθηση το 1963 κατά την διάρκεια των εργασιών της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Το 1969 μετά από πολύ κόπο αρχίζει να χτίζεται το μοναστήρι με την σημερινή του μορφή χάρις τις προσπάθειες του αρχιμανδρίτη Δοσίθεου.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται Δ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

 

 1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.3km φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.
 2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5.3km φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
 3. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.1km περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
 4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.3km φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
 5. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1.2km φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.

Για να συνεχίσουμε υπάρχουν δύο διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, και οι δύο θα μας οδηγήσουν στο χωριό Σκαμνιά όπου θα περάσουμε τον ποταμό Αγραφιώτη.

 

Διαδρομή Α

 1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12.6km φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
 2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.8km αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952 και στρίβουμε δεξιά προς Δυτική Φραγκίστα.
 3. Σε 1.1km φτάνουμε στο χωριό Δυτική Φραγκίστα.
 4. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 1.9km περίπου στρίβουμε αριστερά προς Γουλαίικα (αν συνεχίσουμε ευθεία πάμε προς τα χωριά Αγία Τριάδα και Κρέντη).
 5. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 9.3km φτάνουμε στο χωριό Σκαμνιά όπου περνάμε τον Αγραφιώτη.

Διαδρομή Β

 1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.4km αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952 και στρίβουμε δεξιά προς Νέα Βίνιανη.
 2. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 0.5km φτάνουμε στο χωριό Νέα Βίνιανη.
 3. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 7.5km φτάνουμε στο χωριό Κερασοχώρι.
 4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 2.9km φτάνουμε στο χωριό Κρέντη.
 5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 7.2km φτάνουμε στο χωριό Σκαμιά.

 Συνέχεια

 1. Από τα Σκαμνιά συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης , σε 2.2km αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης και στρίβουμε αριστερά προς Τσούκα.
 2. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 2km φτάνουμε στο χωριό Τσούκα.
 3. Συνεχίζοντας προς την Μονή Τατάρνας ο Αγραφιώτης ποταμός και η Τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών χάνονται από τα αριστερά μας για να ξεπροβάλει λίγο παρακάτω από τα δεξιά μας αυτή τη φορά μόνο η Λίμνη. Σε 7.8km έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, το Μοναστήρι της Τατάρνας.

*** Προς το τέλος της διαδρομής μας για το μοναστήρι της Τατάρνας ο δρόμος σε μερικά δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός, αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει καθώς δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες δυσκολίες απλά θα πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί, ο δρόμος φτάνει μέχρι το μοναστήρι όπου και υπάρχει αρκετός χώρος για παρκάρισμα.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

3343
60.0
75
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...