Μονοπάτι Μ12 Ψηλής Κορυφής: Αγία Παρασκευή → Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου

info-karpenisi Τετάρτη 2/10/2013 20:05

Αυτή τη φορά επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα μονοπάτι ψηλής κορυφής, πρόκειται για το μονοπάτι Μ12 το οποίο ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής στο Καρπενήσι με υψόμετρο 1035m και καταλήγει στην Ψηλή Κορυφή Βελουχίου με υψόμετρο 2314m.

Το μονοπάτι Μ12 έχει μήκος περίπου 6km και θα χρειαστείτε γύρο στις 3,5 ώρες για να το διασχίσουμε. Το μονοπάτι μπορεί να το χωρίσει κανείς σε δύο σκέλη ανάλογα με την δυσκολία του. Από την Αγία Παρασκευή μέχρι το Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρο Καρπενησίου και από εκεί μέχρι την Ψηλή Κορυφή Βελουχίου. Το πρώτο σκέλος βαθμολογείτε με 2 και το δεύτερο με 3 (με αύξουσα κλίμακα δυσκολίας από 1 έως 5).

Αρκετοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να πραγματοποιούν μόνο το δεύτερο σκέλος της διαδρομής, αφήνοντας το όχημα τους στο παρκινγκ του Χιονοδρομικού και παίρνοντας το μονοπάτι Μ12 από εκεί. Σίγουρα το δυνατό κομμάτι του μονοπατιού είναι αυτό αλλά εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από την Αγία Παρασκευή, όλα βέβαια εξαρτώνται από το διαθέσιμο χρόνο, την διάθεση και ίσως μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση η οποία ίσως να παίξει.

Από την κορυφή του Βελουχίου είμαστε σε θέση να έχουμε μία πανοραμική άποψη για την πόλη του Καρπενησίου, μπορούμε επίσης να δούμε την Αλπική Λίμνη του Βελουχίου, την Τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών, την κοιλάδα της ποταμιάς με τα γύρο χωριά και τις κορυφές της Καλιακούδας και της Χελιδόνας.

Αν κάνετε ποτέ αυτή τη διαδρομή και περάσετε από το Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το μικρό σμαράγδι του Βελουχίου - την Αλπική Λίμνη του Βελουχίου η οποία βρίσκεται περίπου 850m από το παρκινγκ του Χιονοδρομικού.

Δείτε σε χάρτη την διαδρομή: Αγία Παρασκευή → Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου


3192