Πεζοπορία: Κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο

info-karpenisi Τετάρτη 18/3/2015 23:06
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του Κρικέλλου 1120m Το Δημοτικό Σχολείο Κρικέλλου Το παλιό Αστυνομικό Τμήμα Κρικέλλου Τσακισμένος έλατος Ξωκλήσι Αγίου Αθανασίου Εικόνισμα λίγο πριν το Κρίκελλο Το χωριό Κρίκελλο Σπίτια στο χωριό Κρίκελλο Τέλος διαδρομής στο Μνημείο των Πεσόντων της Κοινότητας Κρικέλλου στην πλατεία του χωριού
Ανεβαίνοντας το λόφο πάνω από το Κρίκελλο
Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το χωριό Κρίκελλο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καρπενησίου σε υψόμετρο 1120m. Απέχει από το κέντρο της πόλης του Καρπενησίου 28km σε απόσταση και περίπου 40 λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Η διαδρομή είναι μπλε σήμανσης και χαρακτηρίζεται εύκολη με βαθμολογία 2 σε κλίμακα από το 1 ως το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας.

Ξεκινάμε λοιπόν από την πλατεία του χωριού όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η επιβλητική πέτρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το μεγάλο καμπαναριό, στον ίδιο χώρο θα συναντήσουμε επίσης και το Μνημείο Πεσόντων της Κοινότητας Κρικέλλου.

Η σήμανση του μονοπατιού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και για να την εντοπίσουμε παίρνουμε το δρόμο που περνάει από το δημοτικό σχολείο Κρικέλλου αλλά και το πρώην αστυνομικό τμήμα.

Σύντομα αφήνουμε πίσω μας τα τελευταία σπίτια και βγαίνουμε από το χωριό με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς το λόφο που υψώνεται πάνω από το Κρίκελλο. Το δάσος είναι πολύ πυκνό και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από έλατα αλλά και λίγες φτέρες στο έδαφος του.

Σε κάτι λιγότερο από μία ώρα βρισκόμαστε στην ράχη του λόφου, αυτό το καταλαβαίνουμε καθώς οι πρώτες λάκες κάνουν την εμφάνιση τους. Φτάνουμε λοιπόν στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1500m.

Από αυτό το σημείο αρχίζουμε την κατάβαση με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά ώστε να επιστρέψουμε προς το Κρίκελλο. Σε αυτό το τμήμα του μονοπατιού θα συναντήσουμε και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου το οποίο είναι φωλιασμένο πραγματικά μέσα στο δάσος και ο μόνος δρόμος με τον οποίο μπορεί να το προσεγγίσει κανείς είναι το στενό μονοπάτι που ακολουθούμε.

Αφού αφήσουμε πίσω μας και το μικρό αυτό ξωκλήσι ακολουθούμε το μονοπάτι πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ προς το Κρίκελλο. Κινούμαστε πλέον παράλληλα με την Επαρχιακή Οδό Τυμφρηστού Δομνίστας, η θέα προς το χωριό είναι πολύ όμορφη και αρκετά καθαρή από μερικά σημεία. Κάποια από τα κτίσματα που μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα βοηθώντας μας να προσανατολιστούμε είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και το δημοτικό σχολείο.

Καθώς μπαίνουμε στο χωριό και η διαδρομή μας φτάνει προς το τέλος της και η σήμανση του μονοπατιού χάνεται, κάτι που δεν μας ενδιαφέρει και πολύ όμως καθώς μας παρουσιάζεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε μερικά από τα πολύ όμορφα αρχοντικά αλλά και απλά πέτρινα σπιτάκια του Κρίκελλου τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον της περιοχής.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες χωρίς στάση και με σταθερό ρυθμό περπατήματος, με στάση αλλά και πιο αργό ρυθμό είναι κάτι λιγότερο από 3 ώρες.
 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Κρίκελλο: 28km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο: Τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο: 5,6km
Διάρκεια Διαδρομής:
Κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο: 2:00 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο: 2
Υψόμετρα:
Κρίκελλο: 1120m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό
5570
5,6
2:00