Πεζοπορία: Μεγάλο Χωριό → Γαύρος → Παλιό Μικρό Χωριό

info-karpenisi Πέμπτη 19/3/2015 22:56
Από το Μεγάλο Χωριό στο Παλιό Μικρό Χωριό
Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το Μεγάλο Χωριό το οποίο βρίσκεται νότια του Καρπενησίου σε υψόμετρο 750m. Απέχει από το κέντρο της πόλης 13.6km σε απόσταση και περίπου 20 λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Η δυσκολία της διαδρομής φτάνει στο 2 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι το Μ21 με κόκκινη σήμανση μέχρι την Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού και το Μ2 με κίτρινη σήμανση που θα μας πάει στον προορισμό μας που είναι στο Παλιό Μικρό Χωριό.

Ξεκινάμε λοιπόν από την πλατεία του Μεγάλου Χωριού και κατηφορίζουμε προς τον Γαύρο, ένα συνοικισμό του Μεγάλου Χωριού στον οποίο βρίσκονται παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και μαγαζιά με παραδοσιακά είδη. Μετά από περίπου 1.1km και 20 λεπτά πεζοπορίας αφήνουμε τον δρόμο και μπαίνουμε στο δάσος.

Από εδώ και πέρα ο δρόμος ή καλύτερα το μονοπάτι δίπλα στο ποταμάκι γίνεται ανηφορικό και ανάλογα την εποχή θα συναντήσουμε πυκνή βλάστηση. Μετά από κάτι λιγότερο από 2km και 40 λεπτά περίπου φτάνουμε στον ασφάλτινο δρόμο ο οποίος συνδέει τον Νέο Μικρό Χωριό με το Παλιό Μικρό Χωριό. Συνεχίζουμε στο Μ21 και 2 λεπτά στα δεξιά μας βλέπουμε ένα μνημείο πρόκειται για ο το μνημείο των κατοίκων του Μικρού Χωριού που χάθηκαν στην Κατολίσθηση στις 13.01.1963. Σε αυτό το σημείο αφήνουμε τον ασφάλτινο δρόμο και συνεχίζουμε από τον δασικό που φαίνεται μπροστά. Για να επισκεφτούμε την λίμνη δεν υπάρχει σήμανση καθώς από εκεί δεν περνάει το μονοπάτι. Παρόλα αυτά αξίζει να την επισκεφτούμε καθώς βρίσκεται μόλις ένα λεπτό μακριά μας, δεν στρίβουμε αριστερά στον δασικό αλλά προχωράμε ευθεία. Αφού δούμε την λιμνούλα επιστρέφουμε από εκεί που ήρθαμε και παίρνουμε ανηφορικά τον δασικό. Στα δεξιά μας απλώνεται το βουνό Χελιδόνα (δείτε την θέα από την Χελιδόνα εδώ). Η σήμανση θα αλλάξει χρώμα και από κόκκινη θα γίνει κίτρινη, αυτό σημαίνει ότι αφήσαμε το Μ21 και πλέον ακολουθούμε το Μ2. Μας έχει μείνει σχεδόν μισό χιλιόμετρο για την πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά χωρίς στάση και με σταθερό ρυθμό περπατήματος, με στάση αλλά και πιο αργό ρυθμό είναι κάτι λιγότερο από 2 ώρες.
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Μεγάλο Χωριό: 13.6km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Μεγάλο Χωριό → Γαύρος: Μ21 - κόκκινο
Γαύρος → Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού: Μ21 - κόκκινο
Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού → Παλιό Μικρό Χωριό: Μ21 - κόκκινο & Μ2 - κίτρινο
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Μεγάλο Χωριό → Γαύρος: 1.1km
Γαύρος → Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού: 2km
Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού → Παλιό Μικρό Χωριό: 1km
Διάρκεια Διαδρομής:
Μεγάλο Χωριό → Γαύρος: 0:20 ώρες
Γαύρος → Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού: 0:45 ώρες
Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού → Παλιό Μικρό Χωριό: 0:15 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Μεγάλο Χωριό → Γαύρος: 1
Γαύρος → Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού: 2
Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού → Παλιό Μικρό Χωριό: 1
Υψόμετρα:
Μεγάλο Χωριό: 750m
Γαύρος: 650m
Λίμνη Παλιού Μικρού Χωριού: 850m
Παλιό Μικρό Χωριό: 900m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό
10273
4,1
1:20