Πεζοπορία: Μονή Προυσού → Αλλαντοποιείο Στρεμμένου → Μαύρη Σπηλιά

info-karpenisi Παρασκευή 20/3/2015 0:50





Από το την Μονή Προυσού στην Μαύρη Σπηλιά
Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει την Μονή Προυσού η οποία βρίσκεται νότια του Καρπενησίου σε υψόμετρο 680m. Απέχει από το κέντρο της πόλης 28km σε απόσταση και περίπου 40 λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Η δυσκολία της διαδρομής φτάνει στο 2 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι το Μ6 και το Μ7 με κόκκινη σήμανση.

Ξεκινάμε λοιπόν από το πάρκινγκ του μοναστηριού και κατευθυνόμαστε νότια ακολουθώντας το Μ6. Στην πορεία μας θα περάσουμε το Προυσιώτικο Ρέμα και ενδέχεται να συναντήσουμε πυκνή βλάστηση σε κάποια σημεία. Στα Τσικναίικα θα δούμε και τα χαλάσματα από τον Μύλο του Πασσιά. Το μονοπάτι Μ6 κάποια στιγμή θα μας φέρει στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου το οποίο παράγει και το παραδοσιακό προσούτο, θα έχουμε διανύσει σε περίπου 55 λεπτά 2.5km..

Μόλις περάσουμε το Αλλαντοποιείο θα κόψουμε τον δρόμο που οδηγεί από τον Προυσό στν Τόρνο, ακριβώς στην αρχή της γέφυρας θα παρατηρήσουμε μία πέτρινη βρύση. Σε αυτό το σημείο τελειώνει το μονοπάτι Μ6 και αρχίζει το Μ7 και σηματοδοτείται η αρχή του μονοπατιού για την Μαύρη Σπηλιά και βέβαια για το ομώνυμο Φαράγγι στο οποίο θα βρούμε μία απίστευτη διαδρομή via ferrata.

Στην πορεία μας για την Μαύρη Σπηλιά θα συναντήσουμε ένα μεγάλο καταρράκτη καθώς και κάποια μικρά γραφικά ξύλινα γεφυράκια. Ο χρόνος που απαιτείται από το Αλλαντοποιείο Στρεμένου ως το τέλος της διαδρομής για να διανύσουμε το τελευταίο χιλιόμετρο υπολογίζεται περίπου σε 35 λεπτά.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς στάση και με σταθερό ρυθμό περπατήματος, με στάση αλλά και πιο αργό ρυθμό είναι περίπου 2 ώρες.
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Μονή Προυσού 28km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Μονή Προυσού → Αλλαντοποιείο Στρεμμένου: Μ6
Αλλαντοποιείο Στρεμμένου → Μαύρη Σπηλιά: Μ6 & Μ7
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Μονή Προυσού → Αλλαντοποιείο Στρεμμένου: 2.5km
Αλλαντοποιείο Στρεμμένου → Μαύρη Σπηλιά: 1km
Διάρκεια Διαδρομής:
Μονή Προυσού → Αλλαντοποιείο Στρεμμένου: 0:55 ώρες
Αλλαντοποιείο Στρεμμένου → Μαύρη Σπηλιά:0:35 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Μονή Προυσού → Αλλαντοποιείο Στρεμμένου: 1
Αλλαντοποιείο Στρεμμένου → Μαύρη Σπηλιά: 2
Υψόμετρα:
Μονή Προυσού: 680m
Αλλαντοποιείο Στρεμμένου: 750m
Μαύρη Σπηλιά: 950m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό
8449
3,5
1:30