Πεζοπορία: Μεγάλο Χωριό → Καταφύγιο → Καλιακούδας → Διάσελο Καλιακούδας → Κορυφή Καλιακούδας

info-karpenisi Τετάρτη 18/3/2015 2:24
Έναρξη διαδρομής από την Πλατεία του Μεγάλου Χωριού στα 750m Το Ρολόι στην Πλατεία του Μεγάλου Χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Το Ξωκλήσι της Παναγίας λίγο πριν το Καταφύγιο της Καλιακούδας Το Καταφύγιο της Καλιακούδας Η πέτρινη βρύση στο Καταφύγιο της Καλιακούδας Στο βάθος οι δύο κορυφές της Χελιδόνας Η Κορυφή της Καλιακούδας από το Καταφύγιο Στο βάθος το διάσελο της Καλιακούδας Η κορυφή της Καλιακούδας από το μονοπάτι για το Διάσελο της Καλιακούδας Το Διάσελο της Καλιακούδας Διάσελο Καλιακούδας - Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Δολιανά ή αλλιώς Στουρνάρα στο πίσω μέρος της Καλιακούδας Διάσελο Καλιακούδας - Ο Δρόμος που οδηγεί από το Καταφύγιο στο Διάσελο Καλιακούδας και από εκεί στα Δολιανά και το Φαράγγι Πάντα Βρέχει Στο βάθος διακρίνεται και το βουνό Βελούχι Ακολουθώντας το μονοπάτι για την κορυφή της Καλιακούδας Λίγα μέτρα πριν την Κορυφή κοιτώντας προς την πίσω μεριά της Καλιακούδας αχνοφαίνεται στα δεξιά ο δρόμος που ξεκινάει από τον Προυσό και οδηγεί προς την Ροσκά και το Φαράγγι Πάντα Βρέχει (μία εναλλακτική διαδρομή για το φημισμένο φαράγγι) Τα τελευταία μέτρα προς την Κορυφή της Καλιακούδας Από την Κορυφή της Καλιακούδας - Η κοιλάδα της ποταμιάς, διακρίνονται τα χωριά: Μεγάλο Χωριό, Γαύρος, Παλιό Μικρό Χωριό, Νέο Μικρό Χωριό, Νέο Δερμάτι, Νόστιμο και Βουτύρο Από την Κορυφή της Καλιακούδας - Κοιτώντας προς Δολιανά και Ροσκά Τέλος διαδρομής - Η Κορυφή της Καλιακούδας στα 2111m, στο βάθος το Βελούχι στου πρόποδες του οποίου βρίσκεται το Καρπενήσι
Ανάβαση στην επιβλητική Καλιακούδα στα 2111m

Η κατάκτηση της Κορυφής της Καλιακούδας μας φέρνει στο υψόμετρο των 2111m που αποτελεί το ψηλότερο σημείο στο νομό Ευρυτανίας μετά την Κορυφή του Βελουχίου. Η δυσκολία της διαδρομής φτάνει στο 4+ σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι το Μ3 το οποίο μας πηγαίνει μέχρι το ξωκλήσι της Παναγίας και το Μ4 το οποίο μας οδηγεί από εκεί στο Καταφύγιο, έπειτα στο Διάσελο και τέλος στην επιβλητική Κορυφή της Καλιακούδας. Τόσο το μονοπάτι Μ3 όσο και το Μ4 έχουν κόκκινη σήμανση.

Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το Μεγάλο Χωριό το οποίο απέχει από το Καρπενήσι σχεδόν 14km σε απόσταση και κάτι λιγότερο από 20λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Αφήνουμε το όχημα μας στο παρκινγκ του χωριού όπου υπάρχει άφθονος χώρος για αυτοκίνητα ή λεωφορεία και κατευθυνόμαστε στην πλατεία του χωριού με το μεγάλο πλάτανο και το πέτρινο ρολόι όπου και ξεκινάει το μονοπάτι Μ3.

Αφού εντοπίσουμε την σήμανση του μονοπατιού ξεκινάμε την πορεία μας η οποία μας περνάει στην αρχή μέσα από ένα τμήμα του Μεγάλου Χωριού δίνοντας μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε την Παραδοσιακή Πέτρινη Αρχιτεκτονική και μερικά από τα γραφικά σοκάκια του.

Έπειτα το μονοπάτι Μ3 μας οδηγήσει μέσα από το δάσος στο ξωκλήσι της Παναγίας φτάνοντας στο τέλος του. Στον ίδιο χώρο συναντάμε και το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μάχη της Καλιακούδας που έγινε στις 28-08-1823.

Συνεχίζουμε την διαδρομή μας ακολουθώντας το μονοπάτι Μ4 το οποίο μας οδηγεί λίγα μέτρα πιο πάνω στο Καταφύγιο της Καλιακούδας σε υψόμετρο 1386m. Εδώ μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία σύντομη στάση για να ξεκουραστούμε αλλά και για να ξεδιψάσουμε πίνοντας νερό από την πέτρινη βρύση που υπάρχει στο χώρο.

Έχοντας πάρει τις απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης αρχίζει το δύσκολο κομμάτι του μονοπατιού Μ4 το οποίο θα μας οδηγήσει στο Διάσελο αυξάνοντας την δυσκολία στο 3. Στο δρόμο προς αυτό μας φανερώνεται η Κορυφή της Καλιακούδας έτσι παίρνουμε μία πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει. Σε αυτό το τμήμα του μονοπατιού Μ4 κινούμαστε πότε παράλληλα και πότε κάθετα με τον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί από το Μεγάλο Χωριό στην Στουρνάρα ή αλλιώς Δολιανά όπου και βρίσκεται η εκκίνηση για το φημισμένο φαράγγι Πάντα Βρέχει. Καθώς ανεβαίνουμε σε υψόμετρο βγαίνουμε από το ελατοδάσος και σταδιακά αφήνουμε πίσω μας και τα τελευταία δένδρα, από εδώ και πέρα η βλάστηση αποτελείται αποκλειστικά από το χορτάρι αλλά και διάφορα είδη αγριολούλουδων τα οποία μόλις έχουν ξεπηδήσει μετά τον βαρύ χειμώνα.

Αφού φτάσουμε στο Διάσελο μπορούμε επιτέλους να αγναντέψουμε προς το Βελούχι και το Καρπενήσι που τόση ώρα τα είχαμε πίσω μας. Η θέα καταπληκτική ειδικά με καθαρό τον ουρανό. Φυσικά θα ρίξουμε και μια ματιά στο πίσω μέρος της Καλιακούδας και θα δούμε κοιτώντας προς τα κάτω την Στουρνάρα ή αλλιώς τα Δολιανά που αναφέραμε προηγουμένως. Μας περιμένει το τελευταίο μέρος της διαδρομής, 1km περίπου ανάβασης πριν την κατάκτηση της Κορυφής της Καλιακούδας.

Η αρχή φαίνεται σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς η επιφάνεια του εδάφους είναι βατή παρόλο που έχει κάποια κλίση. Η συνέχεια όμως δεν είναι τόσο εύκολη και η δυσκολία τους μονοπατιού αυξάνει με ραγδαίο ρυθμό όπως και η επικινδυνότητα του καθώς κινούμαστε πλέον ανάμεσα σε βράχια και σε μερικά σημεία οι επιλογές των επόμενων βημάτων μας περιορίζονται δραστικά. Τα μπαστούνια που μας βοηθούσαν μέχρι τώρα για να κρατάμε την ισορροπία μας δεν φαίνονται και πολύ χρήσιμα, καλύτερη επιλογή είναι σε δύσκολα σημεία να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας ουσιαστικά για να σκαρφαλώνουμε και να ξεπερνάμε τα εμπόδια, αυτή η κορυφή δεν θα μας χαριστεί εύκολα. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται τέλεια φυσική κατάσταση, μεγάλη εμπειρία αναρρίχησης ή κάποιου είδους εξοπλισμό, απλά χρειάζεται υπομονή, σίγουρα βήματα και προσήλωση στο στόχο. Μία συμβουλή είναι να ελέγχουμε καλά ότι το σημείο που πατάμε είναι στέρεο και όχι σαθρό όχι μόνο γιατί κινδυνεύουμε οι ίδιοι αλλά και γιατί άτομα που μπορεί να μας ακολουθούν ενδέχεται να κινδυνεύσουν π.χ. από μία πέτρα που κυλά με ορμή προς τα κάτω.

Μετά από προσπάθεια φτάνουμε στην ράχη του βουνού, είμαστε σχεδόν στην κορυφή, τα δύσκολα έχουν μόλις περάσει, βρισκόμαστε σε στέρεο έδαφος με σχεδόν μηδενική κλίση, απλά πρέπει να διανύσουμε τα τελευταία μέτρα ως το υψηλότερο σημείο το οποίο είναι ήδη ορατό. Όπου και αν αντικρίσουμε θα δούμε να απλώνονται λες και κατά κάποιο τρόπο είναι σπαρμένες αναρίθμητες βουνοκορφές, πολλές από τις οποίες ξεπερνάν τα όρια τις Ευρυτανικής γης. Πλέον από αυτό το ύψος είναι όλα ευδιάκριτα και παίρνουν την ακριβή τους θέση, κοιτώντας βορειοδυτικά το πιο κοντινό χωρίο που βλέπουμε είναι το Μεγάλο Χωριό που ξεκινήσαμε την πορεία μας, τα λιγοστά σπιτάκια που φαίνονται αποκομμένα από αυτό είναι ο Γαύρος που φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του, πάνω από το Γαύρο βρίσκεται το Νέο Μικρό Χωριό, το χωριό αριστερά από το Νέο Μικρό Χωριό είναι το Παλιό Μικρό Χωριό που είναι και το σημείο εκκίνησης για την Κορυφή της Χελιδόνας και δεξιά του βλέπουμε διαδοχικά τα χωριά Νέο Δερμάτι, Νόστιμο, Βουτύρο, Κορυσχάδες και Γοριανάδες μέχρι που φτάνουμε στο Καρπενήσι.

Οι όμορφες εικόνες που αντικρίζουμε και το γαλήνιο τοπίο διώχνουν το άγχος και μας χαλαρώσουν, ο στόχος έχει επιτευχθεί, μπορείτε να απολαύσετε τους καρπούς των προσπαθειών σας.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες και 10 λεπτά χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό ανάβασης, με στάσεις και πιο αργό ρυθμό είναι 4 τουλάχιστον ώρες. Όταν θα έρθει η ώρα τις επιστροφής δεν θα πρέπει να παρασυρθείτε από το γεγονός ότι η κατάβαση δεν απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια, η διαδρομή κρύβει κινδύνους και τα πόδια μας είναι βαριά από την προσπάθεια της ανάβασης, γι αυτό λοιπόν σταθερά βήματα χωρίς βιασύνες.

 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:

Καρπενήσι → Μεγάλο Χωριό: 14km

Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:

Μεγάλο Χωριό → Ξωκλήσι Παναγίας: Μ3 - κόκκινο
Ξωκλήσι Παναγίας → Καταφύγιο Καλιακούδας: Μ4 - κόκκινο
Καταφύγιο Καλιακούδας → Διάσελο Καλιακούδας: Μ4 - κόκκινο
Διάσελο Καλιακούδας → Κορυφή Καλιακούδας: Μ4 - κόκκινο

Χιλιομετρικές Αποστάσεις:

Μεγάλο Χωριό → Ξωκλήσι Παναγίας: 3,5km
Ξωκλήσι Παναγίας → Καταφύγιο Καλιακούδας: 0,5km
Καταφύγιο Καλιακούδας → Διάσελο Καλιακούδας: 2km
Διάσελο Καλιακούδας → Κορυφή Καλιακούδας: 1km

Διάρκεια Διαδρομής:

Μεγάλο Χωριό → Ξωκλήσι Παναγίας: 1:30 ώρες
Ξωκλήσι Παναγίας → Καταφύγιο Καλιακούδας: 0:10 ώρες
Καταφύγιο Καλιακούδας → Διάσελο Καλιακούδας: 0:50 ώρες
Διάσελο Καλιακούδας → Κορυφή Καλιακούδας: 0:40 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας:

Μεγάλο Χωριό → Ξωκλήσι Παναγίας: 2
Ξωκλήσι Παναγίας → Καταφύγιο Καλιακούδας: 2
Καταφύγιο Καλιακούδας → Διάσελο Καλιακούδας: 3
Διάσελο Καλιακούδας → Κορυφή Καλιακούδας: 4+

Υψόμετρα:

Ξωκλήσι Παναγίας: 1342m
Καταφύγιο Καλιακούδας: 1386m
Διάσελο Καλιακούδας: 1800m
Κορυφή Καλιακούδας: 2111m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:

• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι και μία μπλούζα με μακρύ μανίκι για τον αέρα στην κορυφή
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό

7110
7
3:00