Πεζοπορία: Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου → Κεφαλόβρυσο → Κλαυσί

info-karpenisi Τετάρτη 18/3/2015 15:26
Έναρξη διαδρομής από το Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου 900m Ο Μύλος Θεμελή Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου Γήπεδα Τένις στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου Ιστορικό Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου Παλιό Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού Παλιό Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού Παλιό Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού Παλιό Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού Το χωριό Κλαυσί Οι κορυφές της Χελιδόνας από το χωριό Κλαυσί Το χωριό Κλαυσί Το χωριό Κλαυσί Οι κορυφές της Χελιδόνας από το χωριό Κλαυσί Τέλος διαδρομής στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού Κλαυσί 800mΜία όμορφη διαδρομή μέσα στη φύση με πολλά σημεία ενδιαφέροντος

Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου το οποίο απέχει από το Καρπενήσι 5km σε απόσταση και κάτι λιγότερο από 10λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Πρόκειται για μία πολύ εύκολη και ευχάριστη διαδρομή η οποία δεν πρόκειται να μας δυσκολέψει παρά το μεγάλο μήκος της. Για την έναρξη του μονοπατιού μας πληροφορεί σχετική ταμπέλα με το που περνάμε την πύλη του κέντρου. Αφήνουμε το όχημα μας σε ένα από τα πολλά παρκινγκ του κέντρου όπου υπάρχει άφθονος χώρος για αυτοκίνητα ή λεωφορεία.

Τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι το Μ16 το οποίο μας πηγαίνει μέχρι το Νερόμυλο του Θεμελή, το Μ17 το οποίο μας οδηγεί μέχρι το Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου και τέλος το Μ1 που φτάνει ως το τέλος της διαδρομής μας στο Κλαυσί. Όλα τα παραπάνω μονοπάτια έχουν κόκκινη σήμανση και βαθμό δυσκολίας 1 σε κλίμακα από το 1 ως το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας.

Ξεκινάμε λοιπόν από την πύλη του Αθλητικού Κέντρου Προετοιμασίας Καρπενησίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά όπου σε περίπου 300 μέτρα το μονοπάτι μας βγάζει από το κέντρο και μας οδηγεί στο δάσος. Ένα δάσος κυρίως από έλατα, μερικά κέδρα αλλά και πολλές φτέρες ανάλογα την εποχή βέβαια. Σύντομα πέφτουμε στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Μυρίκη, ένα δρόμο που θα τον περπατήσουμε ελάχιστα μέτρα μέχρι να χαθούμε ξανά στο δάσος. Σύντομα θα δούμε τον Καρπενησιώτη ποταμό ο οποίος όσο προχωράμε θα δυναμώνει καθώς θα τροφοδοτείται από άλλα μικρότερα ποταμάκια.

Λίγο μετά τα μέσα του το μονοπάτι Μ16 χάνει την ομορφιά του καθώς περνάει διαδοχικά από αγρούς αλλά και κομμάτια ασφάλτινου δρόμου. Αυτό διορθώνεται βέβαια όταν ξαναμπαίνουμε στο δάσος και τελικά φτάσουμε στο πρώτο κομβικό σημείο που είναι ο Νερόμυλος του Θεμελή. Σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής αν σταθούμε λίγο τυχεροί μπορεί να απολαύσαμε στις φάρμες της περιοχής μερικές όμορφες εικόνες.

Εδώ λοιπόν διασταυρώνονται τα μονοπάτια Μ16, Μ17 και Μ15. Το μονοπάτι Μ15 μας οδηγεί στο Καρπενήσι μέσω του Λόφου του Αγίου Δημητρίου (μέρος από αυτό το μονοπάτι διανύουμε στην διαδρομή Άγιος Δημήτριος → Χαλάκι). Εμείς επιλέγουμε το μονοπάτι Μ17 που θα μας βγάλει στο Ιστορικό Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου.

Πορευόμαστε λοιπόν παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ο οποίος είναι πιο ζωηρός από την τελευταία φορά που τον συναντήσαμε και σε λίγη ώρα μπορούμε να αντικρίσουμε το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής αλλά και τις εγκαταστάσεις αντισφαίρισης στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου. Συνεχίζουμε την πορεία μας για λίγα μέτρα ακόμη μέχρι την διασταύρωση των μονοπατιών Μ17 και Μ1 όπου εδώ μπορούμε να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη για να επισκεφτούμε τον ιστορικό χώρο με το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Μπότσαρη ο οποίος έχασε την ζωή του στις 9 Αυγούστου του 1823 σε μάχη εναντίων των Τούρκων.

Επιστρέφουμε στην πορεία της διαδρομής μας και ακολουθούμε το μονοπάτι Μ1, σε κοντινή απόσταση βρίσκουμε το γραφικό παλιό πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι του Καρπενησιώτη ποταμού. Από το σημείο αυτό ξεκινάει και το μονοπάτι Μ19 που οδηγεί στις Κορυσχάδες (το μονοπάτι αυτό όπως και το Μ15 το διανύουμε στην διαδρομή Άγιος Δημήτριος → Χαλίκι). Συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα από το πυκνό δάσος από έλατα ώσπου μετά από λίγη ώρα συναντάμε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο Κλαυσί. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και εμείς μέχρι την πλατεία του χωριού και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής μας αλλά και του μονοπατιού Μ1.

Από αυτή την πλατεία στο κέντρο του χωριού ξεκινάει και το κυκλικό μονοπάτι Μ18 που περνάει διαδοχικά από το νερόμυλο του Ξεκάρφωτου, το τοξωτό γεφύρι Μαγκανιάρι, την πηγή Άμπλας και τον Άγιο Λεωνίδη.

Η διαδρομή αυτή δεν μας χαρίζει τις δυνατές συγκινήσεις της κατάκτησης μίας κορυφής αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ όμορφη και ξέγνοιαστη διαδρομή μέσα στη φύση με πολλά σημεία ενδιαφέροντος που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Μία διαδρομή ιδανική για αρχάριους αλλά και παιδιά.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό περπατήματος, με στάσεις και πιο αργό ρυθμό είναι 4 ώρες γεμάτες.

 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου: 5km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου → Κεφαλόβρυσο: Μ16 - κόκκινο & Μ17 - κόκκινο
Κεφαλόβρυσο → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: Μ1 - κόκκινο
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κλαυσί: Μ1 - κόκκινο
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου → Κεφαλόβρυσο: 6,7km
Κεφαλόβρυσο → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 1,4km
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κλαυσί: 3,3km
Διάρκεια Διαδρομής:
Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου → Κεφαλόβρυσο: 1:45 ώρες
Κεφαλόβρυσο → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 0:25 ώρες
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κλαυσί: 0:50 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου → Κεφαλόβρυσο: 1
Κεφαλόβρυσο → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 1
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κλαυσί: 1
Υψόμετρα:
Αθλητικό Κέντρο Προετοιμασίας Καρπενησίου: 900m
Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου: 780m
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 750m
Κλαυσί: 850m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό
7408
11,4
3:00