Λίμνη Κρεμαστών Επισκοπή - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Η λίμνη Κρεμαστών είναι ίσως η ποιο όμορφη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα 

Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ποιο όμορφη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’60 σαν αποτέλεσμα της  κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών, τροφοδοτείτε αδιάκοπα από τους ποταμούς Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι συνδέονται με την Γέφυρα της Επισκοπής, απέχει περίπου 60χλμ από το Αγρίνιο και περίπου 55χλμ από το Καρπενήσι.

 

Η δημιουργία της λίμνης επηρέασε άμεσα την ζωή των τότε κατοίκων της περιοχής καθώς αρκετά χωριά βρέθηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης αναγκάζοντας τους να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Την ίδια τύχη δυστυχώς είχαν πολλά ιστορικά γεφύρια και εκκλησίες ανάμεσα τους το ξακουστό γεφύρι του Μανώλη αλλά και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής ο οποίος ήταν κτίσμα του 8ου αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Παναγία.

 

Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νομίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό.

 

Οι λάτρεις των σπορ αλλά και της δράσης γενικότερα δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι καθώς στην περιοχή μπορεί να δοκιμάσει κανείς την τύχη του στο canoe kayak αλλά και στο rafting.

 

 

Η λίμνη των Κρεμαστών δεν αποτελεί ένα στατικό αξιοθέατο που απλά μπορούμε να το επισκεφτούμε και να έχουμε «τελειώσει μαζί του», οι όμορφες εικόνες που μπορούμε να απολαύσουμε είναι αμέτρητες και τα σημεία που μπορούμε να την παρατηρήσουμε είναι σίγουρα πολλά, οπότε είναι καλύτερα να μιλάμε για παρατήρηση και εξερεύνηση παρά για επίσκεψη. Γι αυτό το λόγο προτείνουμε παρακάτω τρεις διαδρομές που οδηγούν σε αυτή.

Αν τελικά ξεκινήσετε για την λίμνη των Κρεμαστών προτείνουμε να επισκεφτείτε το ξακουστό «Γεφύρι του Μανώλη» και το μοναστήρι της Τατάρνας

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται Δ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

 1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.3km φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.
 2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5.3km φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
 3. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.1km περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
 4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.3km φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
 5. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1.2km φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.

Από το Παρκιό μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής τρεις διαδρομές:

 

Α Επιλογή Καρπενήσι - Επισκοπή

 1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12.6km φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
 2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 29.3km φτάνουμε στο χωριό Επισκοπή και στον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.

Β Επιλογή Καρπενήσι - Τριπόταμο

 1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12.6km φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
 2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.8km αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952 και στρίβουμε δεξιά προς Δυτική Φραγκίστα.
 3. Σε 1.1km φτάνουμε στο χωριό Δυτική Φραγκίστα.
 4. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 1.9km περίπου στρίβουμε αριστερά προς Γουλαίικα (αν συνεχίσουμε ευθεία πάμε προς το χωριό Κρέντη).
 5. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 9.3km φτάνουμε στο χωριό Σκαμνιά όπου περνάμε τον Αγραφιώτη.
 6. Από τα Σκαμνιά συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης , σε 2.2km αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης και στρίβουμε αριστερά προς Τσούκα.
 7. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 2km φτάνουμε στο χωριό Τσούκα.
 8. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας κατευθυνόμενοι νότια, σε 8.2km φτάνουμε στο χωριό Τριπόταμο και τον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.

Γ Επιλογή Καρπενήσι – Γέφυρα Τατάρνας

 1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.3km φτάνουμε σε διακλάδωση του δρόμου όπου στρίβουμε δεξιά προς Βίνιανη.
 2. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 0.5km φτάνουμε στο χωριό Νέα Βίνιανη.
 3. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 7.5km φτάνουμε στο χωριό Κερασοχώρι.
 4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 3km φτάνουμε στο χωριό Κρέντη.
 5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 7.2km φτάνουμε στο χωριό Σκαμνιά όπου περνάμε τον Αγραφιώτη.
 6. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 6.8km φτάνουμε στο χωριό Λογγίτσι.
 7. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 6.1km φτάνουμε στη γέφυρα της Τατάρνας και τον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.

 

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

19128
55.0
55
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...