Το Γεφύρι της Βίνιανης Βίνιανη - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Από το γεφύρι περνάει το μονοπάτι Ε4

Το Γεφύρι της Βίνιανης βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα από τα χωριά της Παλιάς Βίνιανης, της Νέας Βίνιανης από την οποία απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα και του χωριού Στένωμα. Πρόκειται για ένα μονοτοξοτό πέτρινο γεφύρι το οποίο ήταν το μοναδικό σημείο όπου μπορούσε να διασχίσει κανείς τον Μέγδοβα με ασφάλεια στην περιοχή πριν χτιστεί η σιδερένια γέφυρα που χρησιμοποιείται ως σήμερα.

 

Το πότε χτίστηκε το γεφύρι δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα καθώς δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα γραπτά είναι ότι το έχει χτιστεί περίπου την ίδια χρονική περίοδο με το γεφύρι του Μανώλη οπότε το τοποθετούμε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

 

Στο γεφύρι της Βίνιανης κατά το πέρασμα των χρόνων έχουν σημειωθεί πολλές μάχες τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και μεταγενέστερα. Μία από αυτές ήταν η ενέδρα που είχε στηθεί από τον Λεπενιώτη αδερφό του Κατσαντώνη για την απελευθέρωση του τελευταίου ο οποίος είχε συλληφθεί το 1808 από τον Άγο Μουχουρτάρη και μεταφερόταν βαριά άρρωστος και αλυσοδεμένος προς το Καρπενήσι, η προσπάθεια αυτή του Λεπενιώτη δυστυχώς δεν στέφθηκε από επιτυχία.

 

Το γεφύρι σήμερα το διασχίζουν επισκέπτες που έρχονται για να το θαυμάσουν για την αρχιτεκτονική αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του καθώς και ορειβάτες μιας και από το σημείο περνάει το διασυνοριακό Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΒΔ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

 

  1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.3km φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5.3km φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
  3. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.1km περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
  4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.3km φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
  5. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1.2km φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.
  6. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 2.7km στα μέσα μίας αριστερής στροφής σχεδόν 180 μοιρών θα δούμε στα δεξιά μας ένα χωματόδρομο τον οποίο θα πρέπει να διασχίσουμε.*
  7. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, σε 0.1km υπάρχει μία στροφή αριστερά εμείς συνεχίζουμε ευθεία.
  8. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, σε 0.3km υπάρχει μία διακλάδωση εμείς συνεχίζουμε αριστερά.
  9. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, σε 1.9km φτάσαμε στο γεφύρι της Βίνιανης.
  10. Ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο οπότε η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο, υπάρχει αρκετός χώρος στο τέλος του δρόμου για να γυρίσει το αυτοκίνητο σας.

* Ο δρόμος είναι αρκετά κακοτράχαλος και στενός σε αρκετά σημεία με το πιο δύσκολο κομμάτι να είναι το τελευταίο με μία κατηφόρα μεγάλης κλίσης, αν διαθέτεται αυτοκίνητο τζιπ δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, από την άλλη αν διαθέτετε δικίνητο όχημα είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο να τον διασχίσετε ειδικά κατά την ανάβαση στην οποία πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα οπότε θα πρέπει να ξεχάσετε το ενδεχόμενο να συνεχίσετε την διαδρομή με το όχημα σας και θα πρέπει να συνεχίσετε με τα πόδια για τα επόμενα 2.3km.

** Η συγκεκριμένη διαδρομή δεν συνιστάτε τις μέρες με κακοκαιρία, ειδικά τον χειμώνα.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

5037
31.2
42
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...