Η Μαύρη Σπηλιά Προυσός - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Η μοναδική via ferrata διαδρομή
* Μην ξεχάσετε να επιλέξετε από τις ρυθμίσεις (settings) την επιλογή 1080p HD ώστε να δείτε το βίντεο με την μέγιστη δυνατή ανάλυση!!
* Μην ξεχάσετε να επιλέξετε από τις ρυθμίσεις (settings) την επιλογή 1080p HD ώστε να δείτε το βίντεο με την μέγιστη δυνατή ανάλυση!!


Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας. Έχει πάρει το όνομα του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Αυτό που κάνει το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς να ξεχωρίζει είναι η μοναδική via ferrata διαδρομή * η έναρξη της οποίας σηματοδοτείται από την Μαύρη Σπηλιά.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο επισκέπτης για να το προσεγγίσει έχει ως αφετηρία μία γραφική πέτρινη βρυσούλα δίπλα από την γέφυρα Προυσού Τόρνου και συνεχίζεται με ένα ανηφορικό σε κάποια σημεία αλλά αρκετά βατό μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα και όσο πλησιάζουμε τα νερά του φαραγγιού ιτιές και πλατάνια. Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες οι οποίοι προσφέρονται και για κολύμπι να κλέβουν την παράσταση μέχρι να φτάσουμε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου.

Το φαράγγι δεν παρουσιάζει δυσκολίες κάνοντας το κατάλληλο για αρχάριους, έχει 10 τεχνικές καταβάσεις με τον μεγαλύτερο καταρράκτη να έχει ύψος 15 μέτρα.

* Μονοπάτι που αποτελείται από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου του φαραγγιού

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 10.5km περνάμε μέσα από τον Γαύρο ο οποίος αποτελεί οικισμό του Μεγάλου Χωριού.
  5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 9.4km φτάνουμε στην γέφυρα στα Διπόταμα.
  6. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 7km φτάνουμε στο χωριό Προυσός.
  7. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 1.3km φτάνουμε σε διακλάδωση του δρόμου, αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας προχωρώντας ευθεία (αν στρίψουμε δεξιά κατευθυνόμαστε προς Αγρίνιο).
  8. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.8km φτάνουμε στην γέφυρα της Καστανιάς όπου και παρκάρουμε το όχημα μας και συνεχίζουμε με τα πόδια. *
  9. Για να προσεγγίσουμε το Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς ακολουθούμε το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση με τα πόδια. **

* Χώρος για παρκάρισμα υπάρχει αρκετός πριν την γέφυρα.

** Το μονοπάτι μέχρι την Μαύρη Σπηλιά αν και ανηφορικό είναι αρκετά εύκολο, για να το διασχίσει κανείς θα χρειαστεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Αυτός ο χρόνος βέβαια αυξάνει ανάλογα με τον χρόνο που θα αφιερώσει κανείς για να παρατηρήσει και να θαυμάσει το πραγματικά υπέροχο τοπίο. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι υπό συνεχή παρακολούθηση των γονέων καθώς το μονοπάτι είναι στενό σε μερικά σημεία. Επίσης μία συμβουλή για όσους δεν έχουν εμπειρία από ποτάμια και φαράγγια είναι να αποφεύγουν να πατήσουν σε πέτρες που είναι βρεγμένες ή έχουν πάνω τους βρύα διότι γλιστράνε πάρα πολύ και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

13381
31.0
40
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...