Η αλπικού τύπου λίμνη στο Βελούχι Καρπενήσι - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Πηγή ζωής στο Αλπικό τοπίο 

Στο όρος Βελούχι (Τυμφρηστός) σε υψόμετρο 1870 μέτρων βρίσκεται μία μικρή λιμνούλα αλπικού τύπου διαμέτρου κατά προσέγγιση περίπου 25 μέτρων. Η λίμνη αυτή διατηρεί σχεδόν σταθερή την στάθμη της όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό οφείλεται στο λιώσιμο των χιονιών που σκεπάζουν την γύρο περιοχή που καμιά φορά αυτά διατηρούνται μέχρι και τον Ιούνιο αλλά και στην ύπαρξη υπόγειων πηγών.

Η μικρή αυτή λιμνούλα χρησιμοποιείται από μετακινούμενους κτηνοτρόφους για να ξεδιψάσουν τα ζώα τους τα οποία φέρνουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να τραφούν από τα πλούσια βοσκοτόπια που σχηματίζονται μετά από το χειμώνα.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι Μ12 το οποίο οδηγεί από την πόλη του Καρπενησίου στην κορυφή του Βελουχίου (δείτε τις διαδρομές Αγία Παρασκευή - Καραούλια - Ψηλή Κορυφή Βελουχίου & Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου - Ψηλή Κορυφή Βελουχίου) μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την μικρή αλπική λίμνη η οποία βρίσκεται μόλις 850 μέτρα από το Καταφύγιο Βελουχίου (το Καταφύγιο Βελουχίου είναι το μεγάλο κτίριο ακριβώς πάνω από το παρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, στα αριστερά μας όπως ερχόμαστε από Καρπενήσι). Την διαδρομή αυτή των 850 μέτρων μπορείτε να την κάνετε είτε περπατώντας είτε με το αυτοκίνητό σας ακολουθώντας το σχετικό δασικό δρόμο. Όπως και να έχει καλό θα είναι να έχετε το νου σας και στα τσοπανόσκυλα των κτηνοτρόφων που φυλάνε τα κοπάδια των προβάτων.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε ανατολικά στην Αποδήμων Ευρυτάνων (Ε952 - προς το κέντρο του Καρπενησίου) για 200 μέτρα.
  2. Στρίβουμε αριστερά στην Γεωργίου Καραϊσκάκη και οδηγούμε για 400 μέτρα.
  3. Στρίβουμε ελαφρός δεξιά και η Γεωργίου Καραϊσκάκη γίνεται Βραγγιανών και οδηγούμε για 1,3 χιλιόμετρα.
  4. Στην διακλάδωση του δρόμου στρίβουμε αριστερά προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, οδηγούμε για 8,5 χιλιόμετρα όπου φτάνουμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.
  5. Ευθεία μπροστά μας βλέπουμε την σήραγγα που οδηγεί στο χωριό Αγία Τριάδα, δεξιά μας είναι το Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρο Καρπενησίου, αριστερά μας είναι το παρκινγκ και δύο ακόμη κτίρια, το μεγάλο είναι το Καταφύγιο. Μπαίνουμε στο παρκινγκ και στη συνέχεια ακολουθούμε τον δασικό δρόμο (το χωματόδρομο) δεξιά από το Καταφύγιο. Αφού προχωρήσουμε για περίπου 550 μέτρα στρίβουμε αριστερά πριν τα πρώτα κτίρια που θα συναντήσουμε. Στο βάθος μπορούμε να δούμε την μικρή αλπική λίμνη του Βελουχίου.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

6033
11.5
20
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...