Μάχη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενήσι - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Η μεγαλειώδες νίκη και ο χαμός του μεγάλου αγωνιστή

Το ιστορικό Κεφαλόβρυσο βρίσκεται νοτιοδυτικά του Καρπενησίου απέχοντας μόλις 3 χιλιόμετρα από αυτό. Η ιστορικότητα του έγκειται στην μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί τον Αύγουστο του 1823 όταν ο Μάρκος Μπότσαρης πήρε την απόφαση να ανακόψει την πορεία των Τούρκων που περνούσε από το Καρπενήσι και κατευθυνόταν μέσω Προυσού στο Μεσολόγγι. Ο πολυάριθμος στρατός του Μουσταή πασά της Σκόνδρας είχε στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο όταν δέχθηκε την αιφνίδια επίθεση των Ελλήνων αναγκάζοντας τον σε βαρύτατες απώλειες μετρώντας περίπου 850 νεκρούς. Η μεγαλειώδες αυτή νίκη επισκιάστηκε από τον χαμό του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης Μάρκου Μπότσαρη ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης. Φτάνοντας εκεί κανείς μπορεί να δει τα δύο μνημεία ένα παλιό και ένα καινούριο που έχουν ανεγερθεί προς τιμή του.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου τον διασχίζουμε κάθετα (περνώντας την Περιμετρική Καρπενησίου η οποία μετονομάζεται σε Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας).
  4. Συνεχίζουμε αφού έχουμε περάσει τον κόμβο σε 1.2km φτάνουμε στο Κεφαλόβρυσο.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

3900
2.9
7
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...