Λόφος Αγίου Δημητρίου Καρπενήσι - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Ιδανικό σημείο για να μπορέσετε να θαυμάσετε την θέα




* Μην ξεχάσετε να επιλέξετε από τις ρυθμίσεις (settings) την επιλογή 1080p HD ώστε να δείτε το βίντεο με την μέγιστη δυνατή ανάλυση!!


Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου πήρε το όνομα του από το ομώνυμο εκκλησάκι που χτίστηκε εκεί το 1886, βρίσκεται νότια της πόλης του Καρπενησίου και πιθανότατα δημιουργήθηκε μετά από κατολίσθηση που συνέβη χιλιάδες χρόνια πριν όταν και αποκολλήθηκε μέρος του Τυμφρηστού. Η ονομασία του δεν ήταν πάντα αυτή αλλά παλιότερα λεγόταν «Παλιόκαστρο» λόγω των ερειπίων αρχαίου αλλά και νεότερου κάστρου που βρίσκονταν στο χώρο, σήμερα από την οχύρωση το μόνο που σώζεται είναι μόνο μια μικρή γωνία προμαχώνα.


Σε έναν από τους αρχαίους οικισμούς που υπήρχε στην περιοχή γύρω από το λόφο βρέθηκε και ο λεγόμενος «Θησαυρός του Καρπενησίου» ο οποίος αποτελείται από 35 μοναδικά αριστουργήματα της ελληνιστικής χρυσοχοΐας. Ο θησαυρός βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά από δωρεά της Ελένης Σταθάτου.


Λόγω της θέσης αλλά και του ύψους του ο λόφος του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ιδανικό σημείο για να μπορέσετε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα προς το Καρπενήσι. Μπορείτε επίσης να διακρίνετε το Βελούχι και την Ψηλή Κορυφή, το ψηλότερο βουνό της Ευρυτανίας στο οποίο βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, την Χελιδόνα στην οποία είναι φωλιασμένο το Παλιό Μικρό Χωριό, τον Κόνισκο στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το Ιστορικό Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου αλλά και την κοιλάδα της ποταμιάς η οποία απλώνεται παράλληλα με τον Καρπενησιώτη Ποταμό νότια της πόλης του Καρπενησίου.


Από το λόφο του Αγίου Δημητρίου περνάει και το μονοπάτι Μ15 το οποίο ξεκινάει από το κέντρο του Καρπενησίου και καταλήγει στο «μύλο του Θεμελή». Μπορείτε να επισκεφτείτε τον λόφο όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά αν σας το επιτρέπει ο χρόνος έχετε την επιλογή να το επισκεφτείτε λίγο πριν δύσει ο ήλιος ώστε να απολαύσετε τις στιγμές κατά τις οποίες ο ήλιος θα χάνεται πίσω από τα Ευρυτανικά βουνά.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται Ν από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων και χρησιμοποιούμε την περιφερειακή Καρπενησίου για την αποφυγή της κίνησης.

 

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε αριστερά στην Περιμετρική Καρπενησίου (η οποία μετονομάζεται σε Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας αν στρίψουμε δεξιά).
  4. Συνεχίζουμε στην Περιμετρική Καρπενησίου, σε 1.5km στρίβουμε αριστερά στην διασταύρωση.
  5. Συνεχίζουμε για 0.5km και στρίβουμε στην πρώτη στροφή αριστερά (για να μπούμε σε χωματόδρομο όπου φαίνεται στο βάθος σε περίπου 50 μέτρα μία μεγάλη σιδερένια αμπάρα). *

Τώρα έχουμε τρεις επιλογές για να ανεβούμε στο λόφο ο οποίος απέχει περίπου 0.8km:

  1. Συνεχίζουμε με το όχημα μας μέχρι την κορυφή του λόφου διασχίζοντας το χωματόδρομο μέτριας βατότητας.
  2. Αφήνουμε το όχημα μας στους πρόποδες του λόφου πριν την σιδερένια μπάρα και συνεχίζουμε με τα πόδια ακολουθώντας τον χωματόδρομο.
  3. Αφήνουμε το όχημα μας στους πρόποδες του λόφου πριν την σιδερένια μπάρα και συνεχίζουμε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι το οποίο αρχίζει ελάχιστα μέτρα από την σιδερένια μπάρα στα δεξιά της.

* Ο χωματόδρομος είναι σχετικά βατός και σε ελάχιστα σημεία χρειάζεται προσοχή.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

2483
4.0
10
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...