Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Δομνίστα Δομνίστα - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Η επίσημη κήρυξη του ένοπλου Αγώνας της Εθνικής Αντίστασης

Η Δομνίστα είναι ένα ακόμη ιστορικό χωριό της Ευρυτανίας που πρόσφερε πολλά κάθε φορά που αυτό κρινόταν αναγκαίο για την ελευθερία αυτού του τόπου. Η μοίρα όμως της επεφύλασσε να γραφτεί στην ιστορία για κάτι πολύ σπουδαίο, στις 7 Ιουνίου του 1942 στην πλατεία του χωριού κηρύχθηκε επίσημα από τον Άρη Βελουχιώτη ο ένοπλος Αγώνας της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. Γι’ αυτό το λόγο οι Δομνιστιάνοι μαζί με πλήθος κόσμου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου τιμούν αυτή τη μέρα με εκδηλώσεις μνήμης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που έχει στηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται Ν από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε αριστερά στην Περιμετρική Καρπενησίου (η οποία μετονομάζεται σε Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας αν στρίψουμε δεξιά).
  4. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 3.9km φτάνουμε ξανά σε κόμβο όπου συνεχίζουμε ευθεία, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και από Περιμετρική Καρπενησίου ονομάζεται ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου.
  5. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 4.7km στρίβουμε δεξιά (400m πριν το τούνελ) προς την παλιά ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου.
  6. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 3km φτάνουμε σε διασταύρωση όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού - Δομνίστας προς Κρίκελο – Δομνίστα  (αριστερά πάει προς Φουρνά, Αγία Τριάδα, Δομιανούς ενώ ευθεία προς Λαμία).
  7. Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού - Δομνίστας, σε 19.4km φτάνουμε στο κέντρο του χωριού Κρίκελο.
  8. Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού - Δομνίστας, σε 5km φτάνουμε στην καινούργια γέφυρα που συνδέει το Κρίκελο με την Δομνίστα.
  9. Περνάμε την γέφυρα και συνεχίζουμε την πορεία μας στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού – Δομνίστας, σε 3.5km φτάνουμε στην πλατεία της Δομνίστας.
  10. Περνάμε την πλατεία της Δομνίστας, συνεχίζουμε την πορεία μας στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού – Δομνίστας, σε 200m στρίβουμε δεξιά, έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. *

* Το παρκάρισμα στην περιοχή δεν αποτελεί πρόβλημα.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

2207
38.3
50
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...