3ο Φεστιβάλ ορειβατικού σκι | SNOW LEOPARD DAY | Βελούχι

info-karpenisi Τρίτη 17/2/2015 17:32


Απολογισμός του event:

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε , πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Ορειβατικού σκι στα Ευρυτανικά βουνά. Χιονοδρόμοι και ορειβάτες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο Καρπενήσι και ζήσανε μια μεγάλη γιορτή που πλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις ορειβατικού σκι στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν διαδρομές με σκι στις κορυφές και πλαγιές της Καλιακούδας και του Βελουχίου, καθώς και ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Καρπενησίου. Παρακολουθήσαμε το εξαιρετικό φιλμ του Χρήστου Τσούτσια από την αποστολή της Dynafit στα Ιμαλάια, προβληματιστήκαμε και ενημερωθήκαμε σχετικά με τον κίνδυνο των χιονοστιβάδων από την εμπεριστατωμένη ομιλία του Γιώργου Ροκά, ζήσαμε μέσα από όμορφες εικόνες του Γ. Κλαουδάτου τη πρώτη διάσχιση με σκι των Δ. Αγράφων , διασκεδάσαμε με τις ταινίες "From the Road" και "From A to K and back again".

Ο Νικηφόρος Στιακάκης μας παρουσίασε την ιδέα και τη φιλοσοφία του αγώνα έκπληξη Pierra Creta ενώ η Velouchi Free Ski Team μας ταξίδεψε με τη ταινία της ,σε ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα – να σκιάρουν με ορειβατικά σκι την ίδια μέρα τη Καλιακούδα, τη Χελιδώνα και το Βελούχι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι υπέγραψαν για τη δημιουργία εθνικού πάρκου Αγράφων , στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη προστασίας αυτής της μοναδικής ορεινής ζώνης, ανεκτίμητης αξίας για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση παγκόσμιου βεληνεκούς της Dynafit , … Snow Leopard Day 2015. Η εκδήλωσή μας , αποτελεί μία από τις 15 αντίστοιχες που γίνονται φέτος σε διάφορες χώρες με πλούσιο ορεινό ανάγλυφο. Στόχος , είναι η διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού, ενός σπάνιου είδους θηλαστικού που βρίσκεται υπό καθεστώς εξαφάνισης . Η Dynafit ενισχύει οικονομικά την επιστημονική κοινότητα Snow Leopard Trust ανάλογα με τα μέτρα που θα καλύψουν όλοι οι συμμετέχοντες αυτών των εκδηλώσεων. Η χώρα μας , διοργανώνοντας αυτή την εκδήλωση μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας κοινότητας του Ορειβατικού σκι και αποδεικνύει την περιβαλλοντική της επαγρύπνηση . Το 2015 λοιπόν, οι 127 συμμετέχοντες ανέβηκαν συνολικά 142.700 μέτρα ....... 1427 ευρώ από την Ελλάδα!

Το Φεστιβάλ Ορειβατικού σκι πέτυχε , ο καιρός βοήθησε, η Ευρυτανική φύση έδωσε ότι καλλίτερο μπορούσε και οι φίλοι που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας δημιούργησαν μια εορταστική ατμόσφαιρα . Σημαντικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας , η συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου Καρπενησίου , της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου , των πολλών εθελοντών που πλαισίωσαν την οργάνωση και των τοπικών επιχειρήσεων που ενίσχυσαν το εγχείρημα.

Η συνεργασία αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά , ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε καλά θεμέλια για το μέλλον. Το Φεστιβάλ Ορειβατικού σκι έχει ακόμα πολλά να δώσει ...

Καλά βουνά!

Η Οργανωτική επιτροπή:

Γιώργος Κλαουδάτος
Ηλίας Ζαχαράκης
Κώστας Λελούδης
Νεκτάριος Κολοκύθας
Χρήστος Τσούτσιας
Στέλιος Κατής
Λίλα Κλαουδάτου

1910