Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδας Καρπενήσι - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Το σπουδαίο έργο του ναού

Στο κέντρο του Καρπενησίου, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκεται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Τριάδας, πρόκειται για διατηρητέο ιστορικό μνημείο χτίσμα του 17ου αιώνα. Το σπουδαίο έργο του ναού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό ο οποίος το 1645 βρέθηκε σε αυτό το τόπο και αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα μικρό εκκλησάκι που βρισκόταν τότε σε αυτή τη θέση ιδρύοντας σε αυτό την πρώτη σχολή στην Ευρυτανία για ανώτερη μόρφωση καθώς και σχολεία για κοινά γράμματα. Όπως ήταν επόμενο οι αυξανόμενες ανάγκες των πιστών έκαναν αναγκαίο το χτίσιμο μεγαλύτερης εκκλησίας η οποία μάλιστα έγινε στα πρότυπα των βασιλικών της Πόλης.

 

Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού υπάρχει η ανάγλυφη επιγραφή του Ευγενίου του Αιτωλού η οποία αναφέρει:

 

"ΘΕΑΡΧΙΚΗ ΤΡΙΑΔΙ ΗΣ ΘΡΟΝΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΝ ΓΗ ΝΑΟΝ ΤΕΤΕΥΧΕ ΠΙΣΤΩΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΣ ΟΝ ΕΙΣΙΩΝ ΠΟΛΛΩ ΔΕΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΣΤΡΑΦΘΗΤΙ ΤΡΙΣΙΝ ΗΛΙΟΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΣΟΦΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΘΕΑΡΧΙΑΣ"

 

Το οποίο σημαίνει:

 

"ΣΤΗ ΘΕΑΡΧΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΣΤΗ ΓΗ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΕΙ ΝΑΟ. ΚΑΘΕ ΠΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΕΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ Σ' ΑΥΤΟΝ ΑΣ ΦΩΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΗΛΙΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ"

 

Επίσης στον προαύλιο χώρο του ναού συναντάμε την προτομή του Διδάσκαλου του γένους Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό (1597 - 1682).

Πως θα πάτε

Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

2545
0.02
1
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...