Μνημείο για την Μάχη στα Κοκκάλια Κρίκελο - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Αρχαία μάχη στην θέση Κοκκάλια το 279 π.Χ.

Στην θέση Κοκκάλια το 279 π.Χ. έγινε μία ιστορική μάχη ανάμεσα στους Αιτωλούς και τους Ευρυτάνες εναντίον των Γαλατών η έκβαση της οποίας υπήρξε καθοριστική για τον νικητήριο αγώνα των Ελλήνων εναντίων των επίδοξων κατακτητών.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν το 279 π.Χ. περίπου 200 χιλιάδες Γαλάτες με αρχηγό τον Βρέννο Β’ πραγματοποίησαν εισβολή πρώτα στην Μακεδονία και στην συνέχεια στην Θεσσαλία καταστρέφοντας τα πάντα. Τότε βλέποντας την απειλή οι ελεύθερες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας συμμαχούν αναθέτοντας την αρχηγία του στρατού (30 χιλιάδες) στον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο τον Μοιροκλέους.

 

Οι Γαλάτες έχοντας ως στόχο το Μαντείο των Δελφών επιτέθηκαν στους Έλληνες στο στενό των Θερμοπυλών όπου αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Τότε σε μία κίνηση τακτικής ο Βρέννος στέλνει μέρος του στρατού του (40 χιλιάδες) με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτιν εναντίον της Αιτωλίας πόλη των συμμάχων με σκοπό να εξασθενήσει η άμυνα των Ελλήνων μιας και οι Αιτωλοί θα έσπευαν να υπερασπιστούν την πόλη τους. Έτσι και έγινε με τους Γαλάτες να προκαλούν απίστευτες θηριωδίες στην Αιτωλία και ειδικότερα στο Κάλλιον (συμερινό Κλαυσί που άνηκε τότε στην Αιτωλία).

 

Στον δρόμο της επιστροφής τους προς τις Θερμοπύλες οι Γαλάτες βρέθηκαν στα σημερινά Κοκκάλια αντιμέτωποι με τους 8 χιλιάδες Αιτωλείς (με στρατηγούς τους Πολύαρχον, Πολύφρονα και Λαοκράτη) αλλά και τους Καλλιείς και τους Ευρυτάνες.

 

Η σύγκρουση που ξέσπασε κράτησε για μέρες και ήταν πραγματικά σφοδρότατη επιφέροντας μεγάλες απώλειες για τους βάρβαρους. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη απειράριθμα θρυμματισμένα κόκαλα σκορπισμένα στο έδαφος, απ' τα οποία η τοποθεσία πήρε το όνομα της "ΚΟΚΚΑΛΙΑ".

 

Όσοι από τους Γαλάτες δεν έπεσαν στα Κοκκάλια εξοντώθηκαν από τους Θεσσαλούς και τους Μαλιείς στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν στις Θερμοπύλες. Οι υπόλοιποι Γαλάτες εξοντώθηκαν και αυτοί με την σειρά τους όπως και ο ίδιος ο Βρέννος που αυτοκτόνησε.

 

Στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν εκείνη την εποχή για να υπάρχουμε και να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα ελεύθεροι ως Έλληνες  έχει στηθεί το Μνημείο στα Κοκκάλια.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΑ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε αριστερά στην Περιμετρική Καρπενησίου (η οποία μετονομάζεται σε Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας αν στρίψουμε δεξιά).
  4. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 3.9km φτάνουμε ξανά σε κόμβο όπου συνεχίζουμε ευθεία, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και από Περιμετρική Καρπενησίου ονομάζεται ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου.
  5. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 4.7km στρίβουμε δεξιά (400m πριν το τούνελ) προς την παλιά ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου.
  6. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 3km φτάνουμε σε διασταύρωση όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού - Δομνίστας προς Κρίκελο – Δομνίστα  (αριστερά πάει προς Φουρνά, Αγία Τριάδα, Δομιανούς ενώ ευθεία προς Λαμία).
  7. Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυμφρηστού - Δομνίστας, σε 3.5km στρίβουμε αριστερά προς το μνημείο στα Κοκκάλια μπαίνοντας σε χωματόδρομο. *
  8. Συνεχίζουμε την πορεία μας στο χωματόδρομο για 0.8km όπου στρίβουμε στην διακλάδωση του δρόμου αριστερά.
  9. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 200m έχουμε φτάσει στο Μνημείο στα Κοκκάλια.

* Ο χωματόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι μέτριας βατότητας, δεν είναι ιδιαίτερα κακοτράχαλος μέχρι τα Κοκκάλια, αυτό που τον δυσκολεύει λίγο είναι το γεγονός ότι είναι ανηφορικός. Όποιος διαθέτει όχημα τύπου τζιπ δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα, όποιος δεν διαθέτει τζιπ εξαρτάται στο πόσο θέλει να πιέσει το όχημα του. Μία εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να συνεχίσουν με το όχημα τους είναι να συνεχίσουν την διαδρομή του 1km συνολικά με τα πόδια. Πρόκειται για μία ανηφορική κυρίως διαδρομή η οποία θα απαιτήσει περίπου 20 λεπτά.  

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

7972
30.0
39
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...